2012-10-19

Bokbloggsjerka 19 - 22 oktober

Finns det någon bok/författare/karaktär som har inspirerat dig så pass mycket att du har bytt yrke, skaffat dig en ny hobby eller tagit ett kliv ut i det okända på annat sätt?

Först var jag lite tveksam till om jag skulle besvara veckans bokbloggsjerka hos Annika. Inte alls för att det var en dålig/tråkig fråga men för att mitt svar skulle bli så in i bombens kort. För att vara ärlig så är det Nej. Visst kan jag hitta mindre inspiration i vissa böcker kanske först och främst ur facklitteratur. Men det har ju på intet sätt inspirerat mig i banbrytande riktningar. Har mest fungerat som tips och ideér.

Däremot har jag många gånger haft funderingar på att jag kanske skulle göra något annat t ex har jag alltid tyckt arkeologi verkat så himla roligt. Men hallå!?! Hur ofta hittar verkligen arkeologer något banbrytande, t ex en gammal grav från faraonernas tid. De fynden får jag nog hitta i min fantasi och när jag läser böcker om Ruth av Elly Griffith eller om Robert Langdon av Dan Brown.

Dessutom kan böcker många gånger väcka hobbier till liv och man kan hitta intresseområden som man inte riktigt visste om. Det är nog därför som jag många gånger kommer tillbaka till och läser historiska romaner. Hade jag bara varit lite smartare - typ Skalman smart - så hade jag definitivt uppfunnit en tidsmaskin så jag kunde besökt alla underbara platser och se alla underbara moden och arkitetoniska under. Och tänk så många fantastiska (och mindre fantastiska) människor man då hade fått möta.

Ett flummigt svar på en fråga där svaret egentligen bara är nej, men det får ni ta.

16 kommentarer:

 1. Visst hade det varit roligt om man kunnat besöka alla underbara och spännande platser som man läser om i böckernas värld!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Definitivt, vet bara inte när jag skulle hinna jobba i sådana fall.

   Radera
 2. Visst skulle det vara underbart att resa runt i litteraturens värld och inte vara begränsad av tid och rum. Eller pengar :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst hade det. Framför allt bakåt i tiden hade jag verkligen velat åka.

   Radera
 3. En tidsmaskin vore verkligen inte fel! Då skulle historia bli mycket mer intressant för oss som inte direkt brinner för detta ämne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och så vore det tvunget att man fick välja helt själv vart man ville åka. Det hade inte varit fel.

   Radera
 4. Det finns många platser jag skulle vilja besöka, förr. Eller vad man nu ska säga om man reste i tiden :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är bara att bestämma sig var man ska börja. För egen del hade jag nog börjat i Egypen för så där 3000 år sedan.

   Radera
 5. Jag blir ofta ressugen när jag läser böcker. Det finns så många platser som verkar intressanta, fina och mysiga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst blir man det. Hade jag vunnit en massa pengar hade mycket slösat på att resa.

   Radera
 6. Jag vill också ofta packa väskan och åka iväg när jag läst en bok. En tidsmaskin är ju då den ultimata uppfinningen, en sån vill jag verkligen ha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kan hjälpas åt att uppfinna. Men allvarligt så är det nog därför jag läser för att få upptäcka platser och tider som jag inte kan få uppleva i verkiga livet.

   Radera
 7. Det du säger om tidsmaskier får mig att tänka på Connie Willis bok To Say Nothng of the Dog: där de uppfinner en tidsmaskin som används av forskare i historia för att kolla vad som verkligen hände. Hade jag levt i en sådan värld skulle jag siktat på att bli historieprofessor. ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja definitivt. Hade varit ett perfekt yrke.

   Radera