2015-06-21

En smakebit på søndag: Rasmus på luffen


Idag blir det lite fusk för i ärlighetens namn läste jag ut boken som dagens smakbit är plockad från i natt. Jag brukar försöka hålla mig till böcker jag läser för tillfället men alltså inte idag.
Boken är Rasmus på luffen av Astrid Lindgren och jag tror inte den kräver någon närmare förklaring.

Smakbiten är hämtad från sida 39, när Rasmus precis har rymt från barnhemmet och vandrat en hel natt.

Rasmus på luffenDen korta sommarnatten blir lång, när man vandrar på vägarna. Vandrar i all evinnerlighet, tills fötterna knappt orkar flytta sig. Tills ögonlocken nästan faller ihop och man är så sömnig att man går där och nickar. Gryningen kommer, solen kastar sina första strålknippen in mellan träden, men man värker det inte. Det glittrar i gräsens spindelvävar, vattendropparna blänker i daggkåpans blad, de lätta morgondimmorna försvinner ingen vet vart, och i närmaste björktopp sitter en ottekry trast och häver upp morgonens första jubeldrill. Men man märker det inte. För man är så trött och sömnig. Så över all beskrivning sömnig.
Men så kommer man äntligen till en grå liten lada, just en sådan som luffare tycker om att sova i. Mitt ute på en äng står den och ser så inbjudande ut i all sin gråhet. Den här tiden på året är sådana ängslador fulla med hö.
Mödosamt får Rasmus upp den tunga dörren. Det är skumt och tyst därinne och höet doftar starkt och gott. Han drar en suck djup som en snyftning och kastar sig ner, han sover redan.

Fler smakbitar kan ni som vanligt hitta hos Mari på Flukten fra virkeligheten.

37 kommentarer:

 1. Jag tror inte jag läst Rasmus, jag som trodde jag läst allt av Astrid ;) Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inte läst den innan och blev helt överväldigad. Tycker så himla mycket om den och nu känner jag ett starkt behov av att se filmen.

   Radera
 2. Tack för smakbiten. Det var många år sedan jag läste den här! Inte min favorit av hennes böcker då, men kanske man skulle tycka annorlunda nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror banne mig att det är en favorit för mig, för även om jag älskar alla hennes fantasy-berättelser så är det något speciellt med att höra Astrid Lindgren beskriva svensk sommar. Underbart!!!

   Radera
 3. Jag vet att jag sett filmen, men är osäker på om jag läst boken. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inte läst boken innan och jag tror ärligt talat inte att jag har sett hela filmen. Men det ska jag ändra på.

   Radera
 4. kan tänka mig lättnaden att få somna i höet i ladan. tack för smakebiten! minns faktiskt inte om jag någonsin läst denna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter helt underbart skönt att somna i höet. Sen om det är fullt så skönt som man inbillar sig är en annan sak. Vad jag minns från min barndoms hölass så är det faktiskt ganska så stickigt. Men luktar gott gör det och kul är det.

   Radera
 5. Herlig morgenstemning fra Astrid Lindgren der, jeg har faktisk ikke lest boken, men det kan jeg jo gjøre noe med :) Smakebitene jeg deler fra i dag er heller ikke fra boken jeg holder på med nå, men den siste jeg leste ferdig. Ha en flott søndag, Anna :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst blir det stämningsfullt med Astrid Lindgren i midsommartider.
   Ha en skön söndag du med.

   Radera
 6. Jag lästa aldrig Rasmus på luffen som barn. "Ottekry" var ett fantastiskt ord!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst var ottekry ett underbart ord och fler liknande ord finns det i boken. Jag hade aldrig heller läst denna som barn, så det är väl tur man kan göra det som vuxen.

   Radera
 7. Älskar filmen den är så mysig :) Trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker alltid på en av mina bästa kompisar när jag tänker på denna filmen. Det var helt klart hennes bästa Astrid Lindgren film. Själv tror jag inte att jag har sett hela - i alla fall inte i ett stöt.

   Radera
 8. Härlig bok. Borde läsa den snart igen. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Superhärlig bok. En riktig fullpoängare för mig.

   Radera
 9. Det är en av de få böckerna av Lindgren som jag inte läst. Har faktiskt inte sett filmen heller. Men jag har den i bokhyllan så tänkte läsa den framöver. Tack för smakbiten och ha en fortsatt trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Passa på och läs den på sommaren. Passar helt enkelt utmärkt att läsa så här års.
   Trevlig söndag till dig också.

   Radera
 10. Åh vad härligt med Astrid Lindgren! Jag tror inte att jag har läst just denna,det kanske är något som man borde göra? :) Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten! Kan inte för mitt liv minnas om jag har läst denna men tror att jag har sett filmen. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som en sådan bok som lätt hamnar lite i skymundan efter alla stora titlar hon har gett ut, men jag kan lova att den definitivt är läsvärd.

   Radera
 12. Trivelig smakebit fra en trivelig bok! Den skal jeg lese for mine barnebarn.

  SvaraRadera
 13. Filmen såg man ju som barn. Tack för smakbiten. :)

  SvaraRadera
 14. Astrid Lindgrens bøker er så nydelige! Jeg har begynt å lese om hennes liv, og det er også meget interessant. Ønsker deg en fin søndagskveld!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle också vilja läsa någon biografi/memoar om henne. Tror absolut att det hade varit intressant läsning. Trevlig kväll till dig också.

   Radera