2014-02-03

Tematrio - Vinterväder

Det här med vinter är kanske inte min grej, framför allt den här vintern för just nu har jag ett enormt "vill ha sol-behov". Detta kanske för att november regnade bort, december lika så och sen när man trodde att nähä, det blir ingen vinter - då kommer snön i massor.
Men denna veckan vill Lyran i sin tematrio att vi berättar om böcker som utspelar sig under vintern och det kan jag definitivt ställa upp på.

1. 1222 över havet av Anne Holt läste jag för något år sedan. Det är om ett gäng människor som blir insnöade i ett hotell någon stans i den norska fjällvärlden. Om jag inte kommer ihåg helt fel så är det någon form av deckarhistoria. Det är dock inte det jag kommer ihåg mest från boken. Jag kommer ihåg snöstormen, drivorna av snö som täcker fönsterna, som gör hela hotellet helt isolera. Beskrivningen är så bra så jag måste flera gånger under läsningen titta ut genom mitt eget fönster för att verkligen kolla om jag inte också är insnöad. Och trots att det inte blåser hemma så hör jag vinden vina. Det där kan vi kalla snö.

2. Oskyldig av Judith McNaugt är nog den bok jag läst allra flest gånger och även i den är vintern en viktigt del under vissa delar av boken. Zack, en före detta mega skådis rymmer från fängelset där han har spenderat 10 år anklagad för att ha mördat sin fru. Under flykten liftar han med Julie, en väldigt oskylig skollärarinna. Men när Julie kommer på vem Zach är så tvingas Zach att kidnappa henne och tar henne med till en stuga i bergen. Där finns det gott om snö, skotrar, snögubbar, istappar och en väldigt mysig miljö.

3. Jungfrustenen av Michael Mortimer var det inte så länge sedan jag läste. Även denna bok är fylld med det där vita fjunet som trillar ner från himlen. Resan går genom Norrland i en bil på jakt efter svaren kring en magisk sten. Läs min recension här om boken.

16 kommentarer:

 1. Funderade på att ta med Jungfrustenen men så som den påverkade mig så valde jag en annan;). Jag är nyfiken på första boken, insnöade i ett hotell låter spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var spännande. Historien bet sig kanske inte an så där i efterhand men miljöbeskrivningarna gjorde det definitivt.

   Radera
 2. Jag känner precis likadant i år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt. Jag känner mig annars extremt gnällig på vädret i år.

   Radera
 3. Anne Holt gillar jag, även om jag glömmer vad böckerna handlat om efter ett tag :)

  SvaraRadera
 4. Jag har läst många Anne Holt, men inte just den här. Tror jag... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog inte läst så många fler än denna å andra sidan, men jag får nog ta tag i det.

   Radera
 5. Har inte läst ngn av dina, men håller med om behovet av sol. Här där jag bor regnar det alldeles för många dar om året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här med. Framför allt hela november och december och halva januari har regnat bort. Inget kul alls.

   Radera
 6. Här var det tre böcker som jag inte läst. Får kika lite närmare på dem.

  SvaraRadera
 7. 1222 över havet utspelar sig ju definitivt på vintern. Hur kunde jag glömma det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket mer vinter än så blir det väl knappast.

   Radera
 8. Anne Holt hade jag oxå med, jag minns samma känsla som du från läsningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är riktigt imponerad av hur hon lyckats få till den stämningen i boken. Tummen upp för det.

   Radera