2014-02-19

Valentina

ValentinaDen här boken väckte min nyfikenhet med en gång när jag läste om den. Jag kan lugnt erkänna att jag gillar erotiska romaner, hallå - jag gillade ju Fifty Shades of Grey.
Men den här boken är inte ens i närheten av Fifty Shades. Den kan kanske kallas erotisk men det är snarare porr och väldigt heta kärleksscener. Valentina av Evie Blake är dess motsats. Visst innehåller den S&M men på något sätt visar den på något vackert, något som är förlösande för de som håller på med det. Och visst nämns många grova och hårda ord men ändå är det mjukt. Valentina handlar mer om förnimmelser kring sex och kärlek.

Valentina är modefotograf i Milano. Hon umgås i en konstnärskrets utan att egentligen ha speciellt många vänner för Valentina är nämligen både blyg och tillbakadragen. Hon bor tillsammans med Theo som är hennes älskare men som vill bli hennes pojkvän. Valentina vill absolut inte bli bunden till Theo och bli hans flickvän. Hon vill känna sig fri.
Men så en dag försvinner Theo på en av sina resor. Resor som Valentina inte vet någonting om. I avskedspresent lämnar han ett fotoalbum fullt med gamla negativ, negativ som innehåller erotiska bilder från 1920-talet. Detta är en början för Valentina att utforska sig själv, sitt inre, sina rädslor och sin relation till Theo.

Parallellt med historien om Valentina får vi möta Belle. Egentligen heter Bella Louise och är gift med en rik men grym polsk affärsman men de bor i Venedig. Som en verklighetsflykt från sin grymma make förklär sig Belle och blir en av Venedigs horor. Hon lever ut sin sexuella frustration som hon inte alls möter i sitt äktenskap. Belle hittar kärleken, men hur ska hon kunna bli fri att utforska den fullt ut.

Jag tycker mycket om den här boken. Jag gillar att den är så väldigt lågmäld och vacker. Jag gillar Valentina trots att jag kan bli fullständigt knäckt på hennes sätt att reagera på känsloyttringar och hur hon hela tiden stänger inne sig själv. Visst är det lätt att skylla på sin knäppa morsa men något egenansvar borde en självständig ung kvinna ha i sitt liv. Till en början verkar hon så stark och så säker, men på något sätt känns det som om hennes självkänsla krymper ju mer jag får läsa om henne.

Vad jag ska tycka om historien om Belle vet jag faktiskt inte. Den är fruktansvärt tragisk med en kvinna som blir misshandlad. Men samtidigt är hon så fruktansvärt stark Belle, Valentinas raka motsats nästa. Hon värnar om sin egen frihet och sin sexualitet. Prostituerad blir hon för att hon måste få utlopp för sin egen sexualitet och hennes självvalda yrke blir inget tragiskt och svart i det är fallet. Det handlar bara om självständighet. Med självständigheten följer också kärleken och det är egentligen först då jag på riktigt kan knyta an till Belle som karaktär.

Det här boken är första delen av en serie och det hade jag inte riktigt koll på innan jag började läsa. Och nu har jag ett stort behov av att läsa fortsättningen. En fortsättning som ännu inte finns på svenska vilket är himla dumt tycker jag.

Låt er inte avskräckas av att det här en är erotisk roman för den är så väldigt mycket mer. Egentligen tycker jag att det är en historia om kärlek, om rädsla och om att hitta sig själv. Längtar väldigt mycket efter nästa del.

Tack Bazar förlag för recensionsexemplaret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar