2012-08-03

The Kill Artist

Jag äter inte godis och har inte gjort så på jag vet inte hur många år. Men när jag bodde hemma var jag ju i alla fall tvungen att få ett ägg innehållande något lockande till påsk och därför fick jag ett år en bok som hette Mördarens märke av en författare som heter Daniel Silva. Jag älskade den boken och hittade strax efteråt ytterligare en bok av författaren, Livvakt av lögner. Sen tog det slut. Under flera år letade jag efter böcker av Silva men kunde inte hitta några. Tillslut, några år efter att adlibris kommit till min vetskap, hittade jag ytterligare böcker av honom - dock inte översatta.
I år har jag börjat läsa en hel del på engelska och en kväll nu under semestern när jag satt och surfade på book depository så snubblade jag över författaren igen och kunde inte låta bli att beställa hem en bok, The Kill Artist. Blev jag besviken? Nej!

Gabriel Allon är före detta Iraeliskt spion/lönnmördare. Efter ett fruktansvärt attentat mot hans familj i början av 90-talet drar han sig tillbaka. Men efter att den israeliska ambassadören i Paris mördas så lockas Allon in i spionspelet ytterligare en gång. Till sin hjälp har han Jacqueline, fransk modell, men spion åt Israels underrättelsetjänst. De ger sig ut på en jakt i världen efter en av de farligaste terroristerna, en palistineier som gör allt för att förhindra en fredsprocess mellan Israel och Palestina.

Jag gillar boken. Jag gillar den för att författaren har inte försökt spegla antingen Israel eller Palestina som enbart onda. Det finns inblickar i båda sidorna och varför de agerar som de gör. Boken innehåller en mängd personporträtt och dessa levnadsgör historien. Jag som läsare känner mig delaktig i personernas vardag, i de miljöer de visstas i, och i en vardag som för mig som svensk är totalt främmande. Dessutom är det skönt att inte USA är inne i historien som den världshjälte de många gånger portträteras som, trots att författaren är amerikan.
Tempot i boken är inte jäktat på något sätt. Bitvis händer det inte jättemycket men det gör mig inte så mycket. Att vara spion handlar förmodligen rätt mycket om att vänta. När man närmar sig slutet däremot höjs tempot en hel del och jag har ytterst svårt att slita mig från boken de sista ca 70 sidorna.

Det finns tydligen en serie om Gabriel Allon där The Kill Artist är den första. De senare kommer förr eller senare dyka hem i min brevlåda. Det kan jag nästan lova.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar