2013-02-16

Serien om den store erövraren

Dynastins arvinge är femte och avslutande delen om Djingis khan och hans ättlingar. En i mitt tycke fenomenal serie där Iggulden lyckats med att levandegöra några av världshistoriens största erövrare. Förr var för mig Djingis bara en stor krigare/slaktare som jag hört talas om lite grann - ett odödligt namn så att säga. Nu känns han som en människa av kött och blod - även om mycket av detta är fiktion. För mig gör inte detta någonting. Böckerna har ändå skapat ett intresse hos mig och trollbundit mig med sin historia. Här i ligger för mig storheten i böckerna. Och många gånger funderar jag kring varför inte historieböcker i skolan är författade på det här sättet? Iggulden har trotts allt inte ruckat på den fakta som finns nerskriven. Årtal och strider finns där, födelsen av en stor nation är berättad på ett mycket konkret och verkligt sätt och jag tror verkligen att ungdomar hade funnit detta så mycket intressantare än att sitta och bläddra i en torr historiebok.

Just denna boken i serien är kanske inte den bästa men samtidigt var det skönt att få leva vidare med tronföljden och ättlingarna och då framför allt Kublai Khan. Det är skönt att serien inte tog slut med att Djingis dog. Det jag däremot saknar lite med denna och även fjärde delen Silvrets rike är att karkatärer som var så av största betydelse i tidigare böcker - nu hamnar i skymundan och helt plötsligt bara försvinner. Jag tänker på Djingis bröder Kassar och Katjion (kan inte garantera stavningen eftersom jag lyssnat på böckerna) eller Subudai - den stora generalen som faktiskt var och erövrade långt in i Europa och om han fått fortsätta så kanske världshistorien sett annorlunda ut idag.

Det här blev inte en recension av enbart sista boken märker jag utan en sammanfattning av mina tanker kring serien i stort. Hur som helst kan jag varmt rekommendera den till alla som gillar historiska romaner. Men man ska räkna med krig och blod - för det här är allt annat än romantiskt. Däremot är den kärleksfullt skriven och den berättar om ideal där familjen och äran är det viktigaste.


Stäppens krigare
Conn Iggulden: Bågens mästareConn Iggulden: Bergens väktare
Conn Iggulden: Silvrets rikeConn Iggulden: Dynastins arvinge

2 kommentarer:

  1. Skall snart läsa del 4 i serien. Så otroligt bra böcker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Definitivt. Älskar Iggulden och hoppas att det snart kommmer mera.

      Radera