2013-11-17

En smakebit på søndag: ÖvertalningFörra söndagen missade jag mitt söndagsnöje En smakebit på söndag som presenteras av den norska bokbloggen Flukten fra virekligheten. Det tänker jag inte göra denna gången.

Denna veckas läsning blev Övertalning av Jane Austen. Jag kommer på mig själv med att tro att jag läst en massa av Austen men i själva verket har jag bara sett det på TV. Det är något jag planerar att förbättra och med Övertalning läst så har jag inte så många kvar sen.


Övertalning handlar om Anne som i sin ungdom blev kär i kapten Wenworth och han i henne. Hon övertalas dock av sin vän mrs Russel att det inte är ett fördelaktigt giftermål och därför ger hon honom korgen. Men hon kan aldrig glömma honom.
Många år senare möts de igen. Citatet är hämtat från sidan 58.

ÖvertalningSnart började hon emellertid resonera med sig själv, och försöka känna mindre. Det hade gått åtta år, nästan åtta år, sedan allt hade offrats. Så orimligt att på nytt känna den upprördhet som under mellantiden hade förvisats till ett dunkelt fjärran! Vad allt kunde inte åtta år åstadkomma? Alla upptänkliga händelser, förändringar, avståndstaganden, flyttningar - allt, allt måste inrymmas där; och glömska av det förflutna - så naturlig, och så ofelbar. De åren utgjorde nästan en tredjedel av hennes liv.
Ack! trots allt sitt resonerande upptäckte hon att för trofasta känslor kan åtta år vara gott som ingenting.
Men hur skulle nu hans känslor tolkas?

24 kommentarer:

 1. Usch, tänk att behöva fundera på om det är "fördelaktigt" att vara kär i den eller den. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är jag väldigt glad att jag slipper. Det kan vara jobbigt ändå med kärlek och förhållanden.

   Radera
 2. Tror ikke jeg har lest noe av Austen enda, men planene er jo der, så kanskje det er noe jeg kan jobbe med til neste år. Tusen takk for smakebiten:-) Ha en fin søndag:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det är många som tror att man läst Austen för man sett så många filmatiseringar. Man kan i alla fall Austen.

   Radera
 3. Oh jag har nog faktiskt inte läst nåt av Jane Austen, men älskar filmerna som är gjorda efter hennes böcker. Man kanske skulle ta och verkligen läsa nåt av det hon gjort ;) Tack för smakbiten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tycker jag och jag kan rekommendera Övertalning som jag tror jag gillar bäst hittills.

   Radera
 4. Har läst några Austen, men det här är den jag tycker minst om tyvärr. Men hoppas den faller dig i smaken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nog vilja säga att det är den jag gillar bäst hittills.

   Radera
 5. Tack för smakbiten. Skönt att höra att någon annan inte är säker. Jag vet att jag läst minst en Austen, men vet inte vilken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skyller på filmerna. Med dem så kan man i alla fall handlingen.

   Radera
 6. Austen är en legend och en måste-läsa-författare. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tycker jag med. Det är beundransvärt att fortfarande vara dyrkad för sitt författarskap 200 år senare. Alla författare som lyckas med det bör läsas tycker jag.

   Radera
 7. Jeg er glad for at det å vurdere om din kjære er "fordelaktig" ikke lenger er en så stor del av det å gifte seg. Nå legger jeg i det at den personen har penger og kanskje en eiendom :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fortsatt trevlig söndag till dig också.

   Radera
 8. Stod och pillade på denna i affären igår. Var sååå nära att jag köpte hem den, men då skulle jag ha fått så dåligt samvete då jag måste läsa alla de andra olästa böckerna först. Men denna ska absolut läsas snart! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan rekommendera den. Jag gillade den.

   Radera
 9. Har kun lest den som på norsk har fått navnet Stolthet og fordom. Leste den tidligere i år og synes den er helt fantastisk. Takk for smakebiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Austen är fantastisk. Jag gillar henne skarpt.

   Radera
 10. Den här tyckte jag om- men så tycker jag överlag om Jane Austens böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väldigt nyfiken på att läsa de jag har kvar av Austen nu efter att ha läst denna.

   Radera
 11. Takk for smakebiten! Denne boken gleder jeg meg til å lese, jeg har en stor og tykk samleutgave av Austens bøker som står klar for lesing :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad avundsjuk jag blir. Det skulle jag också vilja ha.

   Radera
 12. Å, Austen! Jag har slukat hennes böcker! Och sett några på film. Flera av böckerna har jag läst många gånger. För mig är hon verkligen författaren framför andra. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera