2013-11-26

Tematrio - prisvinnare

Denna veckan slår Lyran på stort med tanke på att Augustpriset delats ut. Hon vill att vi i veckans tematrio berättar om tre prisade böcker som vi antingen läst eller planerar att läsa.

Det här var svårt. Brukar inte alls fokusera på prisbelönta böcker mer än någon enstaka gång. Däremot har jag väl läst en hel del sådana utan att jag tänkt på det.

1. Jellicoe Road av Melina Marchetta tilldelades Michael L. Printz Award 2009. Det här är en bok som fullständigt nockade mig. Detta efter att de först sidorna har varit fullständigt förvirrande. Men den blev tillslut helt fantastisk.

2. Mannen utan öde av Imre Kertész tilldelades nobelpriset i litteratur 2002. Det här är en bok om andra världskriget och om att som fjortonåring sitta i koncentrationsläger. Det är en väldans massa år sedan jag läste boken men jag minns att jag tyckte den var bra.

3. Sanning och konsekvens av Annika Thor var en bok som jag älskade när jag gick på högstadiet. Idag kan jag tyvärr inte komma ihåg så väldans mycket av den men den var perfekt då för en förvirrad tonåring. Boken tilldelades Augustprisets barn-och ungdomsbok 1997.

8 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av dina, men Jellicoe Road skall läsas i Lyrans jordenrunt utmaning.

  SvaraRadera
 2. Kertesz skriver bra, tunga ämnen men viktig läsning. De andra två har jag inte läst!

  SvaraRadera
 3. Jellicoe road har jag ju hört en del om och kanske blir det så att jag läser den någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag du ska göra. Ge inte upp bara. I början är den seg men blir så bra tillslut.

   Radera
 4. Älskade Jellicoe Road :) Mannen utan öde står och väntar i bokhyllan, men drar mig lite för den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mannen utan öde kräver nog ett visst sorts läshumör. För vad jag kommer ihåg är det jobbig läsning, med tanke på ämnet. Men den var bra kommer jag ihåg.

   Radera