2016-12-14

Vågspel av Ann RosmanEn segelbåt hittas drivande vind för våg utanför Orkneyöarna. Det är en svensk båt och ägaren kommer från öarna kring Marstrand i Sverige och därför inbjuds Karin Adler och hennes kollega Folke att komma över och bistå den lokala polisen i deras letande efter båtens ägare.
Parallellt får vi följa en expedition med dykare som befinner sig utanför Orkneys kust under 1970-talet då de är på jakt efter en skatt som tros ha tillhört Tsarfamiljen och som sjönk tillsammans med skeppet Hampshire under första världskriget. Men dykandet går inte fullt så lätt som man hade hoppats.


Som vanligt är Ann Rosman mästare på att skriva fängslande böcker även om jag nog tyvärr tycker denna är en av hennes sämre. Jag tycker aldrig riktigt att handlingen kommer igång och det är tyvärr först under de sista kapitlen som jag verkligen förstår vart allt har lett till. Det blir liksom inte riktigt den deckarhistoria som jag hade räknat med. Däremot är det bra och informativ bok om dykning, om längtan efter att hitta den där skatten som kan förändra allt om den så är av det glittrande slaget eller av mer mänsklig karaktär. Den innehåller många typer av relationer och ett övergripande tema är tillit enligt min mening. Sen innehåller den vissa inslag av mytologi och skrönor och sådant är ju alltid plus när det gäller mig.
Så över lag så är har jag väldigt blandade känslor till den här boken. Som deckare - vilket jag hade räknat med när jag satte mig för att läsa så tycker jag inte att den är så bra, men ser man den som en roman så är den betydligt bättre. Oavsett så är den bra skriven och jag vill snarast ha mer av Rosman.

Vågspel får 3+/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus och Cdon.

4 kommentarer:

 1. Tyckte nog också att den var lite långsam för att vara en klockren deckare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var ju egentligen bara slutet som var deckaraktigt och jag hade bitvis svårt att se kopplingarna mellan historierna.

   Radera
 2. Har bara läst de två första delarna i Rosmans deckarserie ännu, men jag gillade dem. Får väl se vad man tycker om fortsättningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar alla hennes böcker, hon skriver fantastiskt bra och fängslande. Det jag har emot den här boken är just det där med om jag verkligen skulle vilja klassa det som en deckare. Men jag tycker absolut att du ska läsa vidare i serien.

   Radera