2017-09-25

The Hatu U Give av Angie ThomasUnder en fest på ett lov befinner sig Starr på en fest i sitt grannskap. Hon brukar inte befinna sig där då hon numera går på en skola i ett vitt område, men här är hon i alla fall. Där möter hon sin kompis Khalil och när festen urartar ger de sig därifrån tillsammans. Men de hinner inte så långt innan de blir stoppade av polisen och trots att de båda ungdomarna sköter sig så blir Khalil skjuten. Detta är upptakten till en inre och yttre resa både för Starr och för grannskapet Garden Heights.

The Hate U Give

Det har blivit dags att recensera årets förmodligen i särklass allra bästa och värsta läsupplevelse. Och viktigaste! The Hate U Give är helt enkelt en alldeles fenomenal bok som har tryckt på alla de rätta knapparna för att skapa en fantastisk läsresa. Det är en sådan där bok som gör mig så vansinnigt arg så jag bitvis måste lägga boken ifrån mig. Mycket för att jag vet att polisbrutalitet och förutfattade meningar mot en minoritet är något som tyvärr fortfarande 2017 är dagens sanning. Jag gråter av ilska och frustration medans jag läser och bitvis är jag så arg så händerna bara skakar. Det ansvar som läggs på Starr i boken är också något som gör att jag tänder på alla cylindrar, ett ansvar som barn inte ska behöva axla.

Författaren är dock så otroligt bra på att berätta sin historia så trots att jag ibland känner alla de känslor jag beskriver ovan så får boken mig också att skratta högt periodvis. För bokens styrka är inte att den beskriver de brutaliteter som förekommer i ett marginaliserat samhälle där droger och pengar styr, utan den visar på att tillsammans, som en familj, som ett samhälle är vi trots allt starka. Den får mig att verkligen fundera och det är ju precis det jag vill ha ur en bra bok. Det är tillsammans vi kan skapa en förändring. Ingen ensam person kan göra det.

Det finns så många ungdomsböcker idag där den starka, ensamma tonåringen klarar att förändra en hel värld. Så är det inte här. Jag nämner familjen ovan och den behöver nämnas igen, igen och igen. Starr har en helt fantastisk familj. Hon har två föräldrar som ställer upp för henne no matter what, som blir arga på henne men som ändå finns där och tröstar. På så sätt påminner boken mig lite om Aritstotle and Dante Discover the Secrets of the Unviverse. Jag tror mycket på att det är tack vare familjen i bakgrunden som en människa kan växa och vara så stark som Starr trots allt blir. Det är också tack vare familjen som hon faktiskt vågar skaffa sig en vit pojkvän, vågar stå upp för sig själv och vågar utmana systemet. Trots att det får henne att fundera kring sina sociala värderingar och vem hon är som person. För det där att hitta sig själv är viktigt i en ungdomsbok och den här boken är inget undantag.

Jag skulle kunna hålla på och skriva hur mycket som helst om den här boken. För den är så j*vla fenomenal. Jag tror i ärlighetens namn inte ens jag fått ur mig hälften av mina tankar och funderingar. Det finns mycket att läsa och lyfta och diskutera. Men jag tycker istället ni ska läsa den själva. Var bara beredda på en bergochdalbana till läsning.

The Hate U Give får givetvis 6/5 i betyg. För precis så bra är den.

Tack Natur och Kultur för att jag fick boken som recensionsexemplar.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon & Bookoutlet.

5 kommentarer:

 1. Är så sugen på att läsa den boken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår det. Den är verkligen väl värd all hype den har fått.

   Radera
 2. Svar
  1. Ja det tycker jag verkligen. Så underbart bra.

   Radera
 3. Vilken fantastisk recension av en fantastisk bok! Så synd att hennes Sverigebesök blev inställt.

  SvaraRadera