2012-04-04

Jack Reacher

Lee Child är en författare som jag har läst och lyssnat på en hel del. Hans huvudkaraktär är Jack Reacher, föredetta militärpolis, en vagabond som drar runt i USA och som många gånger hamnar i småstäder där det finns både korruption, miljöförstörelser, gisslan draman, you name it. Reacher är en hård man, en man som du inte jäklas med i onödan, för han har inga problem med att ta lagen i egna händer och han har kunskaper som varken du eller jag har.

I Dollar (den första boken) hamnar Reacher i staden Margrave. Han kliver av bussen vid stora vägen och promenerar in till statskärnan (en promenad på ca 2 timmar). Där sätter han sig för att äta frukost på Ino´s restaurang. Men han hinner inte långt på frukosten innan ett gäng poliser stormar in och griper honom för mord. Reacher är nämligen den enda främlingen i hela staden och det kan väl inte vara någon från staden som ligger bakom ett så makabert mord. Den mördade har nämligen fått ansiktet bortskjutet och blivit sparkad på så att det inte finns ett helt ben kvar i kroppen.
Reacher är trots allt oskyldig och tänker lämna staden så fort han får en chans, men allt ställs på enda när man identifierar kroppen. Och efter en mängd händelser är Reacher mitt inne i smeten, där enda lösningen är att ta reda på mördaren.

Jag gillar böckerna om Jack Reacher. Det är en sådan deckare som inte kräver större tankeförmåga utan är lagom avslappnande att sysselsätta hjärnan med när man t ex är ute och går. Lagom mycket spänning och lagom invecklad intriger. Inte något man ligger sömnlös över när man har läst ut den, men samtidigt absolut tillräckligt bra för att jag ska vilja ta upp ytterligare en bok av Child.

Nu verkar det också som om boken One Shot ska filmatiseras. Ingenting verkar vara helt klart, men det ser ut som om det blir Tom Cruise som ska spela Jack Reacher och det är något som verkligen kan diskuteras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar