2013-04-29

Död tills mörkret faller

Död tills mörkret fallerDöd tills mörkret faller är första boken om Sookie Stackhouse av Charlaine Harris. Det är väl knappast någon som har missat den här serien med tanke på allt som pratats om den. Kanske då framför allt som True Blood, tv-serien. Jag har länge varit lite smått nyfiken på böckerna, först och främst för att sambon har älskat tv-serien. Och så när jag hittade den för 19 kronor på bokrean så kände jag att jag ju i alla fall kunde köpa hem den. Kanske skulle den bli läst. Och nu är den det.

Död tills mörket faller handlar om Sookie som hela sitt liv har ansetts galen, för hon kan läsa alla människors tankar. Men så en dag träffar hon vampyren Bill och hans tankar kan hon inte läsa. Väldigt skönt! Att vara tillsammans med en vampyr är dock inte så enkelt som man skulle kunna tro. Framför allt inte när någon springer runt och mördar tjejer som alla har bitmärken på halsen. För att skydda Bill och sin familj försöker Sookie ta reda på vem som kan vara den skylldige.

Jag kan inte riktigt förstå hypen kring böckerna. Visst är detta en helt okej läsupplevelse och jag kommer förmodligen att även plocka upp bok nummer två. Däremot saknar den det där lilla extra som gör den till en riktigt bra läsupplevelse. Tycker författaren har försökte slänga in humor i sitt sätt att skriva - men tyvärr tycker jag inte riktigt hon lyckas med att få till sarkasmen som det känns att hon vill få fram. Detta kan givetvis bero på översättningen men är absolut inte säker.
Jag tycker att Sookie är en helt okej karaktär - däremot tycker jag att Bill är lite tråkig. Jag blir inte förälskad i honom på något sätt vilket jag annars har rätt lätt för att göra i manliga karaktärer.
Däremot måste jag säga att jag nu är lite sugen på att se serien. Men jag tror att jag ska göra det i smyg så att sambon inte märker något. Han har försökt få mig att se den så länge och jag har vägrat av ren tjurskallighet (sån är jag).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar