2015-05-25

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. LockhartPå sommarlovet mellan första och andra året på High School händer det sig att Frankie växer till sig och från att ha varit en ganska tanig och alldaglig flicka blir hon en riktig snygging som alla killarna lägger märke till. Hon lyckas bli tillsammans med Matthew som går fjärde och sista året. Utåt sett är Frankie väldigt nöjd, men innåt börjar hon sakta men säkert att revoltera. Skolan hon går på är en internatskola med anor och där är det alltid pojkarnas tillvaro som styrt och ställt. På sitt eget lilla sätt börjar nu Frankie göra karriär på den lite mörka sidan, för att bevisa att hon är mer än ett snyggt skal.

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

Oj, oj, oj vilken bok. Det här är en liten pärla på så många olika sätt. Man kan inte annat än älska Den ökända historien om Frankie Landau-Banks. Den är vitsig och rolig, den är feministiskt och samhällspolitisk, den handlar om att göra revolt från föräldrar och vänner och syskon och normer och.... ja,, jag hade nog hålla på ett bra tag till. Men först och främst är det en väldigt bra bok, allt det andra kommer liksom på köpet.
Frankie är en väldigt skön karaktär, som man inte kan annat än tycka om. Hon brottas hela tiden med känslor av att vara nöjd över att ha fångat skolans snyggaste kille, samtidigt som hon känner att han inte släpper in henne ordentligt i sitt liv. Hon vill samtidigt vara till lags och vara accepterad för den hon är.
En annan sak som jag gillar väldigt mycket med historien är att den inte är förutsägbar. Ungefär efter 20 sidor trodde jag mig ha räknat ut vad den skulle handla om. Jag fick ganska så fel och ständigt ändras min bild av boken och vad jag tror ska hända. Sådant gillar jag.

3 anledningar till varför Den ökända historien om Frankie Landau-Banks är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Det är ett kapitel som i stort sett helt handlar om att leka med ord och dess olika former. Det är helt underbart och efter det kapitlet så dyker det upp små ljusglimtar och nya ord lite var stans i texten. Frankie är en riktig ordnörd och det gillar jag.

2. De uppdrag som Frankie planerar om skolans hemliga sällskap är helt enkelt väldigt kluriga och roliga. De måste läsas om.

3. Att det är en fantastiskt söt liten bok som bara gör mig glad när jag läser den. Det är nog egentligen det bästa med hela boken, den känslan jag fortfarande får i kroppen, till och med en vecka efter att jag läst ut den.

Boken får 5/5 i betyg av mig.

Andra böcker av författaren är Kanske är det allt du behöver veta som jag också gillade väldigt mycket.

Tack Lavender lit för recensionsexemplaret.

Boken kan du köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

4 kommentarer:

 1. Den boken blir jag lite nyfiken på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker absolut att du ska ta och läsa den. En helt fantastisk bok....

   Radera
 2. Nu har jag läst så mycket gott om den här att den åker upp på TBR-listan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den definitivt värd för det är en riktigt mysig och bra bok.

   Radera