2015-05-27

Mistborn: Sista riket av Brandon Sanderson


Världen är mörk och dyster, ingenting växer och ständigt faller det ett regn av aska över Skaa. Skaa är människor som är egendom till Överstehärskaren som har regerat landet i 1000 år. Överstehärskaren har ett litet antal människor som han värderar lite högre och det är adeln. De lever i en helt annan värld än skaa och de är många gånger priviligierade med allomanti som är förmågan att använda sig av metaller för att förstärka sig själva och sitt yttre.
En liten grupp människor samla. De är skaa, men har lyckats slå sig fria genom att tillhöra ett tjuvgäng. De samlas för att genomföra en kupp mot Överstehärskaren och deras ledare Kelsier har en plan. Kelsier är också allomantiker och tillsammans med gatungen Vin försöker han infiltrera adeln.

Mistborn. Sista riket

Att detta var årets mest efterlängtade och åtråvärda bok för mig kommer kanske inte som någon överraskning för någon som läser här inne någorlunda regelbundet. Hypen runt boken har varit enorm. Men kunde den nu leva upp till de skyhöga förväntningar jag hade???

Det kunde den absolut och det med råge. Som jag har njutit varenda sekund av läsningen och 740 sidor gick otroligt snabbt och lätt att läsa (trots för lite lästid).
Egentligen har jag svårt att förklara för er vad det är som gör att boken är så fruktansvärt bra. Kanske har det med själva handlingen att göra. Jag har tidigare inte läst så där värst jättemånga böcker som har handlat om en kupp på det sätt som denna boken gör, men filmerna är många till antalet och jag har gillat dem alla.
Det kan också ha med karaktärerna att göra. Det är en skön blandning av olika karaktärer där var och en faktiskt har ett väldigt specifikt syfte för att ta berättelsen vidare. Givetvis har vi Vin och Kelsier som är våra huvudkaraktärer och dessa känns väldigt levandegjorda. Men det finns också ett brett spektrum att bifigurer som är både underhållande, och viktiga.
Eller kanske är det världen som är väl uppbyggd, väl uttänkt och realistisk. Den innehåller definitivt en eller en annan mystisk varelser, men annars påminner den ganska mycket om en dystopisk fantasyvärld. Allt det gröna är borta och ingen vet riktigt vad en blomma är. Ständigt och jämt faller också ett askregn över landet och jag skulle väldigt gärna vilja veta varifrån det kommer. Det är här jag inser att detta enbart är första boken i en triologi. Det lämnas några få frågor öppna som jag gärna skulle vilja ha ett svar på. I övrigt så är det ett väldigt snyggt slut.
Den sista saken som förmodligen spelar roll för att jag älskar den här boken är magin. Jag tror aldrig att jag tidigare på ett så bra och tydligt sätt förstått en boks magiska regler och hur den fungerar. Och då menar jag aldrig (inte ens i Harry Potter). Den är genialsikt uttänkt och väldigt bra förklarad, utan att jag för den delen känner att jag läser en faktatext. Jag lär mig magin samtidigt som Vin får lära sig den och då blir det tydligt.

Att säga att jag ser fram emot fortsättningen nu är en underdrift. Jag hade helst velat ha den i min hand i går. Fast samtidigt så är det ingen panik, just i och med att boken är så snyggt avslutad. Men vi får se om jag kan vänta på svensk översättning.

3 anledningar till varför Sista riket är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Jag har svårt för att bestämma mig för om jag älskar Vin eller Kelsier mest. Oavsett så är de fantastiska karaktärer som känns som personer jag förmodligen gärna hade velat lära känna.

2. Från början tyckte jag att det lät ganska så förutseende med metaller som magiskt hjälpmedel, men jag har helt klart fått en ny syn på dessa.

3. Språket har jag glömt nämna och det behöver nämnas, för det är riktigt bra. Detaljerat men rakt på sak och framför allt är det väldigt målande. Jag befinner mig själv mitt i händelsernas centrum, jag ser smutsen som våra karaktärer ser, jag känner känslan av en mjuk säng och jag blir hungrig av maten som beskrivs. Jag tycker helt enkelt att det är toppen. Det känns också som om Modernista har lagt stor vikt vid översättningen och vad jag kan bedöma så är det väldigt bra gjort.

Sista riket får 5+/5 i betyg av mig. Så bra....

Tack Modernista för recensionsexemplaret.

Boken kan inhandlas på Adlibris & Bokus & Cdon.

2 kommentarer:

  1. Håller med om att Sista Riket är en fantastiskt bok. Det var intressant att du jämförde magisystemet med Harry Potter som fått så mycket kritik för sitt magisystem. Jag skulle nog säga att de på många sätt är varandras motsatser. Jag tror inte att du kommer att bli besviken på del 2, för min del var den nog min favorit i serien. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, magisystemet i Harry Potter är faktiskt något ologiskt, men jag älskar böckerna ändå. Men det är var verkligen en höjdare och jag hoppas verkligen att jag kommer gilla 2:an lika mycket. Men jag vill väldigt gärna att den ska översättas så jag håller alla tummar och tår just nu.

      Radera