2015-12-15

Tisdagsutmaningen: Bästa julen


Denna veckan börjas det firas jul på kulturkollo. Det är jag för, man kan absolut inte börja fira jul för tidigt enligt min mening. Så här kommer frågan:

Veckans tisdagsutmaning handlar om bästa julen. Vilket av alla julfiranden du läst om/sett har fastnat mest i minnet hos dig och varför?

Jag har två böcker som sticker ut lite extra nu när jag tänker efter. Den första är Kalabalik hos morfar prosten av Eva Bexell. Böckerna om Prostens barnbarn är en riktig favorit hos mig och jag tycker det är obetalbart när Anton på julafton har glömt att han måste ha en present till morfar prosten och springer och slår in ett par hängslen. Problemet är ju att ingen hittar hängslena när det är dags att gå till kyrkan på morgonen.
Sen tycker jag väldigt mycket om Julfritt av John Grisham. Den vill lite visa på vad som är viktigt med julen. För första gången ska paret i boken (har helt glömt vad de heter) fira jul utan sin dottern. Mannen är inte alls sugen på det här och han lyckas övertala sin fru om att i år ska de bojkotta julen. Genom att göra det kan de spara, så och så mycket pengar. Vore det helt enkelt inte bättre att lägga dem pengarna på en riktigt lyxig semester till sig själva. Boken är väldigt rolig och som tippat är det inte helt lätt att bojkotta julen.
Sen finns det ett par filmer som är obligatoriska att titta på till jul och som är väldigt förknippade med jul för mig. Och det är de bästa jularna jag har sett är kanske lite tveksamt, men jag tolkar det lite annorlunda. Först och främst har vi Ensam hemma filmerna - i alla fall de två första. Måste ses snart!!! Och så Grinchen för att den är så underbart fantastisk och rolig. Sen finns det ytterligare en som inte alls är så värst känd men som verkligen symboliserar julen. Jag vet inte ens riktigt vad filmen heter med vi kallar den för Den lilla åsnan. Det är Disney som gjort den och den handlar om en liten åsna som efter många mödor blir Marias lilla åsna och får äran att bära henne till Betlehem. Jag har sett den sedan jag var två men jag gråter varje år.

12 kommentarer:

 1. Åh, jag hade en liten åsna när jag var liten (en leksak alltså) som jag döpte efter den filmens åsna! Älskar filmen men har inte sett på säkert 20-30 år. Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är så mysig filmen. Älskar den och vad roligt att du hade en leksaksåsna :)

   Radera
 2. Jag känner inte ens till Prostens barnbarn! Är jag för gammal kanske? Julfritt gillar jag också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej för gammal för Prostens barnbarn tror jag nog inte att du är. Fösta boken skrevs 1976 så de har några år på nacken. Men jag tycker nog att du ska spana in dem för de är vansinnigt roliga.

   Radera
 3. Jag är ingen julmänniska så böckerna känner jag inte till alls och av filmerna har jag sett någon Ensam hemma-film (av misstag tror jag) men inte mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ju å andra sidan en riktig julknarkare så jag älskar allt som handlar om julen.

   Radera
 4. Det är tydligen flera som fastnat för Julfritt. Den måste jag försöka få tag i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tycker jag du ska försöka göra. Den är en sådan där lagom lättläst fellgood bok i jultider.

   Radera
 5. Julfritt och Grinchen är två av väldigt få julfilmer som jag faktiskt minns :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julfilmer finns det gott om men jag kan hålla med dig om att det faktiskt inte är så många som är väldans minnesvärda. Det blir ofta ganska så ytligt.

   Radera
 6. Julfritt har jag läst och Grinchen har jag sett men Prostens barn känner jag inte till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prostens barnbarn är så roliga. Älskade dem som liten, älskar dem förresten fortfarande.

   Radera