2016-10-27

Opium för folket av Anna Lindman



För ett tag sedan fick jag ett mail från Kartago förlag där jag fick frågan om jag ville läsa och recensera ett seriealbum som de släppte nu - ett album om religion. Så här beskrev de boken:

Boken Opium för folket - berättelser om hur religion kan påverka en människas liv

I serier, bilder, text och samtal tas läsaren med på en inre resa som handlar om magiskt tänkande, religiös påverkan, flykt undan tvång och förtryck och inte minst en längtan efter hopp och mening.

32790279

Jag är väldigt intresserad av religion och dess förmåga att genom alla tider påverka människan, hur man kan skylla allt på religionen och om vi människor verkligen är så olika trots att vi tror på olika gudar, eller använder olika namn på dem. Egentligen är det väl inte så konstigt att jag funderat en hel del på de här frågorna med tanke på att jag har en mamma som i alla år har jobbat i svenska kyrkan. Trots det kan jag inte påstå att jag har fått en speciellt kristen uppfostran - eller inte alls egentligen. Det har egentligen mest handlat om att vi har fått lära oss alla människors lika värde, vilket jag ser som grundstenen i tron.
Tillbaka till boken. Det var med stort intresse jag började läsa. Boken är uppdelad i olika serier och texter precis som förlaget lovade och dessa berör allt vad man kan räkna in i samtal om religion. Det är inte bara de stora religionerna som kristendom, judendom och islam som får ta plats, det är även de mindre som sekter, pingstkyrkan, ateism och satanism för att nämna några. Mellan serierna som får ta störst plats så får vi följa med på ett samtal mellan religionsjournalisten och bokens redaktör Anna Lindman och några andra personer från olika åskådningar där de samtalar om sex i religionen, våld, hopp och mycket mer.
Jag trodde kanske när jag började läsa att det var serierna jag skulle ha störst utbyte av. Men så fel jag hade. De där samtalet som med jämna mellanrum dyker upp är så intressanta och väcker så väldigt många funderingar hos mig. De visar så tydligt för mig vad religion är - egentligen bara en massa personliga tolkningar utifrån texter som hela tiden förändras utifrån samhällets framskridande. Ja Bibeln är text 2000 år gammal, men den är långt ifrån statisk i sitt utförande. Människan är expert på att tolka allt man läser och hör så att det ska passa en själv bäst. Utifrån sina egna tolkningar lever man sen sitt liv. Det finns väl egentligen ingenting som är rätt och fel även om en del tolkningar kan bli väldigt farliga när de går över i fanatism. ´Den där lilla, lilla delen av religionen som tyvärr påverkar väldigt många människor på ett negativt sätt i dagens samhälle.
Nu hamnar jag på avvägar igen - en recension av det lästa ska det vara. Men det lästa är som ni förstår väldigt intressant och ger mig väldigt många tankar och jag vill väldigt gärna trycka den här boken i händerna på min mamma, kanske i händerna på de konfirmander hon jobbar med för tillfället och i framtiden och så skulle jag vilja hoppa in i skolan och trycka den i händerna på elever på högstadiet och gymnasiet som studerar religion. För jag tror att den kan väcka många intressanta samtal.
Sen ska jag inte säga att jag älskar den här boken villkorslöst. Där finns en del serier som jag i ärlighetens namn inte ens förstår och får ut något av och som jag tillslut mer eller mindre skummar. Men den ger en bra inblick och det är ju inte så att man måste läsa denna från pärm till pärm. Läs ett stycke, väck en fråga och diskutera. Det är det jag vill ta med mig från den här boken. För oavsett vilken åskådning du själv har så tror jag att det är viktigt att diskutera de här frågorna. I grund och botten handlar det egentligen inte enbart om religion, det handlar om hur man väljer att se på livet och var man växer som människa.

Det här blev minst sagt en annorlunda recension, men det behövde det få bli. Kanske har jag svamlat en himla massa men i grund och botten vill jag bara uppmana er att någon gång plocka upp en sådan här bok - en bok som väcker tankar och som får dig att vilja diskutera och filosofera.

Några av alla de som är delaktiga i boken är: Aron Flam, Nina Hemmingsson, Nadia Jebril, Elin Lucassi och Jan Stenmark. De är många fler så spana in det på Kartagos hemsida.

Opium för folket får 4/5 i betyg av mig - i den mån det nu går att sätta betyg på en sådan här bok.

Tack Kartago för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar