2013-01-13

Nattens cirkus av Erin Morgenstern

Nattens cirkusÅret är 1873 när en 6 år gammal Celia Bowen knyts till ett vad, en tävling av sin far - den stora magikern Prospero Besvärjaren. Det är en tävling i magi som hon under hela sin uppväxt tränas inför. Hon vet inte vem hennes motståndare är/kommer vara och hon vet över huvud taget inte vad tävlingen går ut på.
Marco är en föräldralös pojke som plockas in från ett barnhem av mannen i den grå kostymen. Han blir också en del av tävlingen.
Cirkusen som bara håller öppet på natten är skådeplatsen för tävlingen i magi. Cirkusen är något alldeles speciellt som lämnar få människor oberörda när de väl har varit och tittat på den.

Det här är en magisk historia om magi som kanske inte är magi utan kanske ett annat sätt att se verkligheten. Det är en otroligt vacker historia om kärlek och vad man kan göra för en annan människa. Och trots att jag skrivit att det här är en historia om kärlek så tycker jag endå inte att det får ta för mycket plats och det gillar jag. Främst är det nog kärleken till cirkusen som är avgörande. Språket är som musik många gånger. Det är vacker och otroligt utbroderande fast aldrig så att det känns jobbigt att läsa. Jag skulle nog vilja säga att språket är den här boken största förtjänst. Jag älskar hur den är skriven. Jag älskar också det faktum att den är skriven på så många olika sätt ur olika människors perspektiv och även jag får vara med på ett hörn. De små korta styckerna som berör min inblandning i cirkusen gör att det verkligen känns som om jag är närvarande, att jag får uppleva cirkusen.
Handlingen går egentligen inte att säga så mycket om. Boken handlar om cirkusen och de människor som spenderar tid på eller omkring den. Handlingen går sakta framåt utan att det egentligen inte händer så där väldigt mycket men det gör aldrig något. Den här boken känns så genomtänkt och varenda ord verkar vara skrivet med största omsorg så handlingen hamnar på något sätt i skymundan. Boken är en känsla snarare än ett litterärt tidsfördriv (om någon förstår vad jag menar).

Detta är verkligen en vacker liten pärla (måste även nämna omlaget här) som definitivt kommer att leva med mig. För det här är verkligen en bok som inte är som någon annan.

Tack Pocketfölaget för det fin, fina recensionsexemplaret.

4 kommentarer:

 1. Får se om den här ramlar ner i min elektroniska kundvagn nästa beställning.

  SvaraRadera
 2. Den står så tålmodigt i min hylla och väntar på att bli läst:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gick ett tag och klämde och kände på den innan jag började läsa. Förväntan var stor men cirkusen lyckades leva upp till den.

   Radera