2013-01-26

The Land of stories: The Wishing Spell av Chris Colfer

Alex och Conner är 12 år gamla, tvillingar och har för ungefär ett år sedan misst sin pappa i en bilolycka. Man kan väl säga att livet inte precis leker. Alex har lätt för sig i skolan men absolut inga vänner. Conner är raka motsatsen - han har en viss tendens att somna på lektionerna.
Men så en dag får tvillingarna en bok av sin farmor. Och inte vilken bok som helst utan den gamla sagoboken som deras farmor och pappa brukade ägna timmar åt att läsa högt för dem ur. Boken som handlar om både Törnrosa, Askungen och Snövit för att nämna några. Men en dag råkar Alex och Conner trilla igenom boken och rätt som det är så befinner de sig i "The land of Stories" och det är nu äventyret börjar. För hur ska barnen klara av att ta sig hem igen.

Man kan väl lugnt påstå att jag var fast redan vid titeln - sen var ju framsidan otroligt fin också. Det var inte mycket tvekan om att den här boken bara skulle jag äga. Och så kom den hem till mig - blev klappade lite på (för jag den är jättefin) och sen blev den bortglömd. Eller kanske inte bortglömd men nerputtad långt ner i en läshög. Tills för några dagar sedan.
Och vad finns det inte att älska för en tjej som älskar sagor i alla dess former. Det här är liksom sagan om vad som hände efter "och så levde de lyckliga i alla sina dagar". Jag får bekanta mig med både Gulldlock och Rödluvan (måste säga att jag älskade Rödluvans lite udda karaktär) och sen finns givetvis pepparkakshuset med och stora sygga vargarna. Boken får mig att vilja sätta mig och ha Disneymaraton en hel helg och bara titta på alla favoriter (och ja, jag vet att dessa varianter inte riktigt överrensstämmer med historierna alla gånger men jag vill endå). Kanske ska jag också plocka fram min samling av H.C Andersens historier och förskjunka i dessa.
Historien är trevlig och har hela tiden ett driv framåt som gör att det är svårt att lägga ner boken. Hela tiden händer det något nytt eller så träffar man på en ny karaktär och det gillar jag.
Det är inte många reservationer jag har till den här boken mer än att det kanske blir lite väl sockersött någon gång emellanåt och lösningarna är nästan för enkela ibland. Men det ska jag väl inte klaga på eftersom boken egentligen är skriven för en helt annan målgrupp än vad jag tillhör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar