2016-06-10

Bokbloggsjerka 10-13 juni

jerka11Bokbloggsjerkedags... Bästa sättet att börja en fredag, framför allt när jag som idag haft lite sovmorgon.

Veckans fråga:Vad tycker vi om recensionsexemplar i e-pub format och pdf?

Personligen är jag lite kluven. Jag föredrar absolut att få böckerna i inbundet format eller i alla fall någon form av fysisk förlaga. Anledningarna till det är många, både att jag har lättare att komma ihåg böckerna på det sättet och för att jag faktiskt föredrar att läsa dem i det formatet. Däremot inte sagt att jag inte läser dem även om jag får dem som e-pub fil. I alla fall när jag hade en fungerande e-läsare. Det är lite si och så med funktionerna på min letto för tillfället - eller jag kan helt enkelt inte sätta igång den. Däremot vill jag absolut inte ha en pdf-fil för dessa fungerar helt enkelt inte att läsa på mina verktyg. Ja, det går väl kanske i telefonen, men jag tycker inte om att läsa i telefonen. Så det går helt bort.
Sen förstår jag förlagen som väljer att skicka ut elektroniska filer, för det är betydligt smidigare för dem på så många sätt. Det blir både billigare och går snabbare, men ändå... Lite lön för mödan när man anstränger sig för att skriva en recension är ju faktiskt trevligt....

21 kommentarer:

 1. Jag är helt inne på din linje att e-pub funkar, pdf går bort och pappersbok uppskattas allra mest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror vi är ganska många som tycker så.

   Radera
 2. pdf-bok ser ut som den fysiska boken i min mini iPad, funkar bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja då förstår jag att det fungerar. I letton ser man ungefär en kvart sida åt gången och det är inte alls så trevligt.

   Radera
 3. Och det här skriver jag under på, pdf är inte OK.

  SvaraRadera
 4. Vi blir nog tvungna att vänja oss, recensenter och vanliga bokläsare, vid de digitala böckerna. Men visst, papper är papper och den känslan ... ersätts inte med en ipad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant och som sagt kan jag köpa det när det rör sig om en e-pub fil, men inte pdf.

   Radera
 5. Vi blir nog tvungna att vänja oss, recensenter och vanliga bokläsare, vid de digitala böckerna. Men visst, papper är papper och den känslan ... ersätts inte med en ipad.

  SvaraRadera
 6. Min första Letto la också av helt plötsligt så jag var tvungen att köpa en ny.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sitter och funderar på att göra det, men just nu känns det inte helt aktuellt för har så mycket annat som jag verkligen behöver lägga pengarna på.

   Radera
 7. Håller med, det är trevligt med pappersböcker men helt ok att inte alla är sådana :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja... Papperböcker är alla gånger bäst.

   Radera
 8. PDF-format kan man konvertera till läsbart format, via t.ex. gratisprogrammet Calibre, så kan man läsa även dem på Kindle. Men trots att jag numera har en Kindle, föredrar jag ändå att läsa fysiska böcker, så jag håller med dig om att fysiska recex är att föredra, framför digitala format.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag personligen tänker inte lägga tid och energi på att koventera böcker. Då väljer jag hellre något annat som finns mer lättillgängligt. Det är meck nog ibland att bara föra över det på letton.

   Radera
 9. Jag har inget att läsa e-böcker på så för mig funkar det inte alls. Men det är tur att jag trots det har vanliga böcker så det räcker och blir över :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är sant. Bokbrist är ju inte direkt ett fenomen som existerar i min värld.

   Radera
 10. PDF funkar inte för mig heller. Epub gillar jag så där, men ibland så är det ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Epub fungerar i alla fall att läsa så då är det okej filformat för mig.

   Radera
 11. Föredrar också fysiska böcker, men om jag måste välja mellan de elektroniska formaten så blir det E-pub.

  SvaraRadera