2015-08-31

Tematrio: Facklitteratur

Denna veckan har turen kommit till facklitteraturen. Det är nämligen så att Lyran vill att vi i tematrion Berätta om tre bra/intressanta faktaböcker! Gärna något från er "professionella sfär".

Oj vad svårt! Det var ganska så länge sedan jag läste en fack-litterär bok över huvud taget och ännu längre sedan den rörde min profession, men jag ska ge det ett försök i alla fall.

1. Antikens historier av Alf Henriksson läste jag när jag gick på högskolan och läste historia. Jag älskar ju allt som har med antikens gudar att göra så det är klart jag gillade den här också.

2. Den kupade handen av Bosse Sundin är en fantastiskt intressant skildring av människans framfart genom historien, i teknisk mening. Allt från det att vi började använda oss av en kupad hand som ett redskap för att få i oss vatten, till hjulet, till ångmaskinen och fram till datorn. Lättläst och väldigt bra skrivet.

3. Friluftslivets pedagogik av bland annat Britta Brügge handlar om precis vad det låter som men så bra den boken är. Jag är utomhuspedagog och jag är äventyrspedagog och att vara ute tror jag är ett hur bra medel som helt för inlärning. Har senast idag fått lära 1:or och 2:or om tomtar och troll och samarbete, matematik, teknik i en kort utomhusvistelse. Här hade jag kunnat skriva hur mycket som helst men detta är ingen pedagogisk blogg så jag nöjer mig där.

14 kommentarer:

 1. Ja den sista lät väldigt intressant, jag var på en kort kurs en gång. Men skulle vilja lära mig mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar att jobba ute och ser enbart vinningar i det.

   Radera
 2. Svar
  1. Ja, men alla är läst under lärarutbildningar av olika slag.

   Radera
 3. det var en rolig trio! utomhus - och äventyrspedagog låter väldigt intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det verkligen och det handlar egentligen om att lära på ett lustfyllt sätt och i sitt sammanhang.

   Radera
 4. Svar
  1. Jag med. Lite av en historienörd och det grundar sig nog mångt och mycket i att jag har läst så många fantastiskt bra historiska romaner från det att jag var liten.

   Radera
 5. Antikens historier gillar jag också - mytologi är spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mytologi är hur kul som helst. Man lär sig så mycket om människan genom att studera mytologi och religion.

   Radera
 6. Teknisk historia är ett intressant ämne!

  SvaraRadera
 7. Tycker att alla böcker låter intressanta.

  SvaraRadera
 8. Historia, mytologi och äventyr utomhus - strålande trio! :)

  SvaraRadera