2017-02-08

Vassa föremål av Gillian FlynnCamille jobbar som journalist på en lite mindre tidning i Chicago. Men så får hennes chef talas om en flickas försvinnande i hennes lilla hemstad i Missouri och trots sin motvilja att återvända till staden hon sedan länge flytt tar sig Camille dit. Det visar sig att det inte bara är en flicka som är försvunnen, för ett par månader sedan rövades en annan flicka bort, som sedan hittades strypt i ett vattendrag. Polisen står utan ledtrådar. Är det någon utifrån som har gjort det eller är det någon som alla känner, hemma i den lilla staden?

Äntligen har jag tagit mig för att läsa/lyssna på en Gillian Flynn bok. Det har varit mina intentioner hur länge som helst så jag är glad att det är gjort nu. Och så till omdömet. Visst gillar jag boken och den är stundtals ganska så obehaglig, men mina förväntningar på det obehagliga var nog faktiskt lite större än vad jag fick.
Mörkt är det i alla fall rätt igenom. Mörkt och rått och hemskt. Hela stämningen i boken, från sida ett skriker ut ruttenhet. Familjerelationerna är allt annat än vad man förväntar sig och boken visar tydligt på att bakom de vackraste fasader kan vad som helst hända.
Det hela är välskrivet och krypande och även om jag trodde jag hade någorlunda koll på vartåt det brakade så var det inte utan att jag tillslut ändå blev ganska så överraskad. Däremot tyckte jag nog att slutet var lite väl snabbt undanstökat. Så mycket spänning som byggts upp för att sedan falla lite på mållinjen. Lite synd. Men ändå så bra...

Vassa föremål får 4/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus och Cdon. Passa dessutom på nu när det är rea då den säljs lite extra billigt.

2 kommentarer:

  1. Jag gillar mörker, men detta var lite för svart för mig för att jag skulle tycka att det var väldigt bra. Nu blev det bara bra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte det var mörkt, men aldrig så mörkt så det kröp under skinnet på mig. Det kanske det hade blivit om jag läst istället för att lyssna.

      Radera