2017-02-15

Serien om Fredrika Bergman av Kristina Ohlsson

Bildresultat för kristina ohlsson

Eftersom det nu gått ett tag och jag inte längre har böckerna färskt i minnet så tänkte jag göra något lite annorlunda. Jag tänker kalla det för en författar-recension, där jag i stora ordalag behandla böckerna i Fredika Bergman-serien  utan att gå in på enskilda böcker. Det är mer författarskapet jag tänkte att jag skulle recensera.

Böckerna i serien består av Askungar, Tusenskönor, Änglavakter, Paradisoffer och Davidsstjärnor.
Senare i vår utkommer också Syndafloder.

Böckerna är svenska deckare, men jag tycker ändå att de skiljer sig en del från den typiska deckaren, i alla fall ju längre in i serien du kommer. Framför allt tycker jag man kan se att författaren hittar sin egen berättarröst mer och mer och från bok tre tycker jag mig kunna se en viss förändring i sättet hon berättar sin historia och det till det bättre. Askungar och Tusenskönor tycker jag är helt okej böcker - därifrån och framåt blir det riktigt bra böcker, bättre och bättre...
Böckerna berättas från många karaktärers perspektiv, men framför allt Fredrika Bergman och Alex Recht. I och med detta ser i alla fall jag en tydligt karaktärsutveckling vilket jag gillar och vill ha av deckare som ingår i en längre serie.
Många av böckerna, men framför allt Paradisoffer och Tusenskönor tar upp frågor som det märks att författaren är väldigt insatt i. Vad jag har läst mig till så har hon tidigare jobbat som statsvetare med säkerhetsfrågor och det syns i författarskapet. Det tycker jag är bra, för det lyfter trovärdigheten ytterligare.
Sen finns det småställen i texterna som jag reagerar på i lite mindre positiva ordalag. Det handlar om små vardagliga ting som att en karaktär tyvärr inte kan sitta och titta på nyheterna medans hon jobbar, vilket nästan verkade som självklart att man skulle kunna göra. Småsaker som sagt, men som jag ändå reagerade på medans jag läste och lyssnade.
Jag måste också säga något om sluten på böckerna som jag gillar väldigt mycket. De slutar med en större händelse som gör att jag vill veta mer. Samtidigt tar inte nästa bok vid där det hela slutade utan jag får sakta men säkert reda på vad som verkligen ska hända. Det är snyggt gjort och för mig var det absolut en fördel att läsa böckerna relativt tätt så de där hintarna i slutet av böckerna fanns färska i mitt minne.

Det är tur att Kristina Ohlsson är en produktiv författare, för ännu har jag några böcker kvar att läsa. Syndafloder då först och främst och sen kanske jag ska ta och läsa hennes skräckroman Sjuka själar. sen finns ju givetvis alla böcker hon skrivit för barn som jag absolut är sugen på att testa.

5 kommentarer:

 1. Jag läste nyligen hennes barnbok "Det magiska hjärtat" och den var jättebra. Rekommenderas till både stora och små!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska definitivt ge mig i kast med hennes barnböcker vad det lider.

   Radera
 2. Jag ha läst en del av böckerna i denna serie om Fredrika Bergman och gillade dem verkligen, men så var det något som hände och jag glömde av att fortsätta läsa, men vill gärna fortsätta med det, men kommer verkligen inte ihåg vilken bok i ordningen jag ska läsa...får väl läsa lite baksidetexter så kanske jag kommer på det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var lite i samma läge. Askungar läste jag för flera år sedan och gillade. Sen läste jag Lotus Blues och Mios Blues och tyckte mycket om. Sen blev det inte så mycket mer. Väldigt glad att jg har kommit ikapp nu i alla fall.

   Radera
 3. Godvänner, jag heter Laura, från Stockholm - Sverige. Jag är sjuksköterska på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Sverige. Jag är gift i mer än 6 år med två barn, mitt förhållande till Andrea min man vid första året var söt, romantisk och senare blev mardröm fruktansvärt eftersom min man verkligen fuskar på mig och letade efter ett sätt att få en snabb skilsmässa , vi slogs upp för 3 månader sedan och vi kom tillbaka igen efter så mycket tiggeri med trevliga gåvor av kärlek. Jag älskade min man så mycket. Jag vill inte förlora honom till en annan dam. Jag kunde inte ha gjort någonting för att skada honom eller få honom att känna sig illa mot mig längre ... Jag ville bara att han skulle vara hemma för att älska mig för alltid. Jag förklarade min situation för en vän på jobbet, min vän Jennifer hon berättade för mig att snarare kontakta hjälp av en kärleksstiftare som heter Dr.Oduduwa från afrikana nation med magisk kärlek stavdelningsbön för att återvända tillbaka ex love, att han har kraftfullt begåvad charm för att få tillbaka kärlek och förtroende i alla trasiga äktenskap eller trasiga kärleksförhållanden, jag trodde och provade och det fungerar för mig, jag skickar e-postmeddelande till Dr.Oduduwa svarade kan hjälpa mig att föra tillbaka min ex kärleksman hem hem med omedelbar charm kärleksdel, jag var mycket glad över att hitta den här mannen som hjälpte mig, jag följde alla hans instruktioner noggrant steg-för-steg böner och incantation jag gjorde själv i mitt hus med ljus ljus på natten. Oduduwa berätta allt jag kan göra hemma under nattbönerna älskar stavningsprocessen. Jag gjorde allt enligt anvisningarna. det började fungera för mig eftersom jag inom några timmar senare fick ett telefonsamtal från min man, jag var så förvånad och chockad eftersom han har slutat ringa eller skicka meddelanden till mig sedan de senaste 3 månaderna, nu gör jag omedelbart en kärlek stavningsböner min make Andrea kom hem för att be om ursäkt för mig, jag är så glad hur kärleksdel fungerar positivt på min man inom 2 dagar han är hemma. Just nu lever min man och jag båda lyckligt i kärlek mer än någonsin tidigare. Jag är glad åt den stora mannen Dr.Oduduwa för hans begåvade talanger. Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa. Jag rekommenderar uppriktigt Dr.Oduduwa till alla som vill återställa förlorade kärleksförhållanden eller kärleksförhållanden för att hitta verklig kärlekspartner.
  {Dr.oduduwaspellcaster@gmail.com}

  SvaraRadera