2017-02-20

Rödhake av Jo NesbøRödhakeAv en slump råkar Harry Hole komma över information om att ett Märklin-gevär har avfyrats i en skog. Detta är ett extremt ovanligt vapen som först och främst används av attentatsmän och prickskyttar. Vad gör ett sådant gevär i Norge? När han börjar nysta i det hela dras han in i en härva av något som verkar ha hänt under andra världskriget. Men han vet inte riktigt hur det hela hänger ihop. Samtidigt växer sig nynazismen större och det verkar som m det finns en källa inne på polishuset.

Tidigare har jag läst några böcker av Jo Nesbø, närmare bestämt bok 1 & 2 & 7. Ja, jag vet... skäms på dig Anna. Tror dessutom att bok 7, Snömannen, var den första jag läste. Nu när jag försöker läsa ikapp mina böcker i bokhyllan så stod sen bok 3, Rödhake snällt och väntade på mig och jag slog slag i saken. Nu undrar jag bara varför jag glömt läsa vidare i serien om Hole. Den är ju bra ju.
Den här boken innehåller allt en riktigt bra deckare ska innehålla. Den är spännande, lite lagom rå, högt tempo och så gillar jag ju lite extra när det finns referenser till andra världskriget. Hole själv är ju lite av en antihjälte, men det tycker jag gör honom verklig. I tidigare böcker har han väldiga problem med spriten men i den här boken lyckas han någorlunda hålla det i schack, utom en liten vända i mitten ungefär.
Nu ska jag inte låta det gå fem år tills jag läser fjärde delen i serien. Jag har i och för sig inte den hemma i bokhyllan, där har jag i stället bok 9. Tumme upp på den. Men det betyder ju faktiskt bara att det kan vara okej att köpa del 4-8.

Rödhake får 4/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar