2014-11-30

En smakebit på søndag: Himlakoppar


Idag blir en söndag i pyntandes tecken. Alla mina adventsstjärnor och stakar måste upp idag då jag inte hunnit det tidigare i veckan. Men en liten smakbit kommer jag i alla fall bjuda på så här till frukost (min frukost eftersom dagen krävde en sovmorgon). Som vanligt kan man läsa mer om En smakbit på en söndag hos den norska bloggen Flukten fra virkligheten.

Dagens smakbit är hämtad från Himlakroppar av Eleanor Catton. Jätteboken är påbörjad, men inte mycket mer. Så tyvärr kan jag inte direkt bjuda er på någon sammanfattning på vad den handlar om. Smakbiten är i alla fall hämtad från sida 15 (precis i början). För att vara ärlig bjuder jag faktiskt bara på två meningar.

Det verkade som om de hade träffats av en slump, de tolv män som hade samlats i rökrummet på Crown Hotel. De var så olika, både när det gällde uppträdande och klädsel - bonjour, frack, sportjacka med knappar av horn, gula mollskinnsbyxor, skjorta i batist eller tvills - att de skulle ha kunnat vara tolv främlingar i en järnvägsvagn, var och en på väg till olika delar av en stad med tillräckligt mycket dimma och tidvatten för att skilja på dem; i själva verket samverkade varje man utstuderade avskildhet, när han fördjupade sig i sin tidning eller böjde sig fram för att i den öppna spisen aska av sin cigarr eller när han placerade handflatan på filtduken för att stöta med biljardkön, till den där djupa kropsliga tystnaden som uppstår sen på kvällarna på ett tåg - fast här doldes den inte av vagnarnas slammer utan av regnets ihållande smatter.

25 kommentarer:

 1. Så långa meningar brukar jag uppleva som väldigt jobbiga och har ofta glömt bort början innan jag kommer till slutet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det känner jag. Jag tappar tråden fullständigt. Som tur är verkar det som om det är massor av kortare meningar också, annars kommer boken bli jobbig att läsa.

   Radera
 2. Jag är lite intresserad av boken, jag är intresserad av Nya Zeeland, där jag tror den utspelas. Tack för smakebiten och ha en trevlig första advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den utspelar sig på Nya Zeeland under 1800-talets guldrush. Trevlig advent till dig också.

   Radera
 3. Hoppsan, det var en rejält lång mening! Man tappar ju nästan andan när man läser den. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst gör man. Blir lite lätt jobbig, men det ska nog gå det med.

   Radera
 4. Tack för smakbiten och vilken lång mening.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst var den. Men det känns som om det blir bättre.

   Radera
 5. Jag har den också i bokhyllan och samlar kraft för att ge mig på den! (Måste kanske gå på gym ett tag först så man orkar lyfta den ;)) Trevlig advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är inte direkt en bok man ligger i sängen och läser. Lite för stor och klumpig för det. Trevlig advent till dig också.

   Radera
 6. Ska bli kul att se vad du tycker om den här boken sen. Hoppas du får en fin söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag är väldigt nyfiken på den och 50 sidor in känns det okej, men lite rörigt. Nu längtar jag bara efter gott om lästid. Trevlig 1:a advent.

   Radera
 7. Tack för smakbiten. Var och lyssnade på Linda Olsson och hon rekommenderade den här boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul. Den har ju trots allt fått fint pris så den borde helt klart vara läsvärd. Men den är Såååååå tjock. Trevlig advent!

   Radera
 8. Oj det var en lång mening att läsa. ;)Tack för smakbiten från en bok/författare som jag inte kände till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket lång! Trevlig kväll och första advent!

   Radera
 9. Jeg er også i gang med å få opp stjerner og staker. Men i grunnen så er alltid begynnelsen av desember litt travel! Ønsker deg en fin adventssøndag!

  SvaraRadera
 10. Två ganska långa meningar... :) Tack för smakbiten! Ha en fortsatt trevlig söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är det verkligen, men det blir bättre. Trevlig advent!

   Radera
 11. Det var lååånga meningar. Tack för smakbiten och ha en trevlig kväll.

  SvaraRadera
 12. Började på denna i somras, men insåg att jag inte var på humör för den egentligen. Men ser fram emot att sätta tänderna i den framöver. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som den passar alldeles utmärkt att läsa nu i vintermörkret. Jag tar några sidor åt gången och så småningom lär den bli utläst. Kommer dock inte stressa med den och känner att jag nog måste läsa något annat ibland också för att inte fastna.

   Radera