2014-11-16

En smakebit på søndag: Ormgudinnans besvärjelse


Med tanke på att jag för tillfället håller på och läser 6 olika böcker så har jag ett helt smörgåsbord av smakbitar att bjuda er på i veckans En smakbit på en Söndag hos Flukten fra virkeligheten. Valet föll tillslut på tredje delen i Michelle Pavers Bronsdolken-serie, Ormgudinnans besvärjelse. Boken tar vid några månader efter vi får lämna Pira och Hylas i tvåan, men återigen är det kampen om Koronos dolk mot Kråkorna som står i fokus. Boken utspelar sig på Keiftu, som har drabbats av olika förbannelser och av pesten.

Smakbiten är hämtad från sida 106 då Pira gömmer sig för Telamon och Kråkorna i en källare.

Pira bet ihop tänderna, trevade efter hammaren och kilen som hon hade gömt intill vattenledningen. Hon tänkte göra ett sista försök att gräva sig ut. Hon ville hellre dö än ge efter för Kråkorna.
Kilen satt där hon hade lämnat den, instucken i fogen mellan två stenar bredvid hålet. Hon slog till kilen så hårt hon orkade, och en av stenarna gungade till. Hon slog igen och igen - sparkade, drog, hamrade. Kunde inte få loss stenen.
"Pira, det här är galenskap!" skrek Telamoon.
Med stigande panik fortsatte hon. Plötsligt rörde sig stenen av sig själv. Sedan ryckte någon ut den, en hand räcktes genom hålet och grep tag om hennes handled, och hon hörde en hes viskning: "Pira! Det är jag!"

22 kommentarer:

 1. Har de två första böckerna hemma men har inte läst de än. Trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar böckerna. De passar mig precis, lite mytologi, lite historia, lite magi och lite äventyr. Perfekt!

   Radera
 2. Dette er vel en ungdomsbok? Ikke for at det har noen betydning, leser gjerne både barne og ungdomsbøker innimellom.. Høres spennende ut, tror det ville passe et barnebarn, som er interessert i mytologi og eventyr. Eller? Ha en fin søndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är definitivt en bok för de lite yngre egentligen. Jag skulle gissa på att målgruppen är 10-12 ungefär men mig gör det ingenting. Jag tycker det är lika bra för det.

   Radera
 3. Tror att detta kan vara lite för mycket fantasy för mig, men annars gillar jag Paver :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag som älskar fantasy är väldigt förtjust. Fast samtidigt är det egentligen mest en spännande historisk äventyrshistoria.

   Radera
 4. Vem var det? :) Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får du läsa mer om i boken. :) Kan ju inte spoila för mycket :) !!!

   Radera
 5. Det hørtes ut som du har litt å lese på :-) Jeg har det også slik innimellom, akkurat nå tror jeg også at jeg er i gang med seks bøker. Jeg prøver å gjøre dem ferdig etterhvert, men så kommer det alltid nye bøker som virker spennende :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det jobbigt det där med att hålla på med för många böcker, men ibland är det bara för svårt att bestämma sig. Men nu tror jag att jag har bestämt mig för vilken bok jag vill koncentrera mig på.

   Radera
 6. Oj, sex böcker samtidigt. Det hade jag aldrig fixat. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är bara i början av allihopa, mycket för att jag har svårt för att bestämma mig för vilken av dem jag vill läsa.

   Radera
 7. Får lite Rick Riordan vibbar av den här smakbiten - I like! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo visst kan det finnas vissa likheter. Fast jag tycker nog ändå att Riordan är lite bättre. Dessutom tror jag att för att läsa Riordan får du vara något år äldre än vad du behöver vara med dessa böcker. Annars finns definitivt likheter. Denna utspelar sig dock tidigare i historien, innan Olympen och dess gudar var uppfunna.

   Radera
 8. Tack för smakbiten. Tror barnen har den första delen och kanske den andra, men de fastnade aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej så kan det ju vara. Jag kan ibland tycka att dessa böckerna är lite stela - ändå vill jag läsa vidare och veta hur det ska gå.

   Radera