2015-06-13

Konsten att vara Caroline av Peter BarlachCaroline trivs inte direkt med sitt jobb på matjätten Maxfood. Hon skulle mycket hellre vilja öppna en egen restaurang för det där med att laga mat, det kan hon verkligen. Men för att starta en restaurang behöver man ha minst en halv miljon som startkapital och det är inte direkt vad man tjänar ihop till på något år på Maxfood. Så när hon får ett förslag på att hjälpa till att råna en köttransport så kommer hon fram till att det vill hon nog göra.Vilken lyckad debut och vilken helrolig och underbar bok. På ytan är det hur roligt och tokigt som helst, men samtidigt finns där ett undanliggande budskap och Caroline är egentligen en ganska dyster och vilsen person.
Boken är otroligt lättläst. Luftiga sidor, rappa dialoger, finurligt språk till och från och som sagt en historia som hela tiden driver framåt. Det händer saker mest hela tiden.
Maten är ju väldigt central i den här berättelse, så det kan vara bra att inte sätta sig och läsa hungrig. Däremot kanske inte alla maträtterna är för mig - sniglar går till exempel bort helt och hållet.
Jag vill varmt rekommendera den här boken till alla och en var - skulle till och med vilja säga att det är perfekt strandläsning. Lagom lätt att plocka med och kan lätt läsas ut under en dag på stranden.

3 anledningar till varför Konsten att vara Caroline är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Böcker som lyckas vara roliga och underhålla samtidigt som de har ett visst djup är alltid ett nöje att läsa. Till viss del kan jag väl tycka att boken kan liknas vid Backmans böcker även om han är lite mer av en ordkonstnär.

2. Jag gillar att Caroline är en så fördomsfri personlighet. Hon är tillåtande och öppen och verkar ha en förståelse för människor som man sällan läser om. Vi får bland annat möta barn med autism, homosexualitet, kriminalitet. och såklart norrmän.... :) Men Caroline möter dem alla på olika sätt och vågar vara sig själv.

3. Caroline är en loppisnörd och det påminner mig om att det var hur länge sedan som helst som jag själv var på loppis. Måste åtgärdas snart.

Konsten att vara Caroline får 4/5 i betyg av mig.

Tack Lind & Co för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2 kommentarer: