2015-09-21

Athenas tecken av Rick Riordan

OBS! 
Detta är del tre i serien Olympens hjältar och det kan hända att recensionen innehåller spoilers från tidigare delar. Läs på egen risk!


De sju som omnämns i profetian har nu förenats för att ge sig ut på sitt uppdrag att rädda gudarna på Olympen. Det romerska lägret och det grekiska lägret vet nu om varandra även om mötet kanske inte gick på absolut bästa sätt.
Annabeth har i alla fall hittat Percy igen och det är ju huvudsaken, i alla fall enligt henne. Men det moment i profetsian som de närmar sig nu verkar helt klart vara riktad till Athenas barn, och det är ju Annabeth. Kan de andra sex följa med henne på uppdraget, eller måste hon klara det själv.


Det här är nu nionde boken jag läser av Riordan och jag fortsätter att älska böckerna. Det finns liksom ingenting som jag inte tycker om. Jag har en känsla av att jag börjar bli tjatig och att jag kanske inte tillför så där värst mycket nytt till dessa recensioner men det får helt enkelt vara så för det är fortfarande samma saker som jag tycker så mycket om. Jag älskar som vanligt Percy även om han inte alls har en lika framträdande roll i den här boken. Men jag älskar att han mer och mer måste lära sig att anförtro sig åt andra också, att han kanske inte klarar allting själv utan måste lära sig att samarbeta med de andra sex halvgudarna. 
Jag älskar också att Annabeth får lite mer utrymme i den här boken, även om hon delar sidorna med Leos, Pipiers och Percys tankar. Annabeth är helt klart en helcool halvgud. Hon är tuff och självständig och klarar helt enkelt väldigt mycket tack vare sin intelligens. Plus i kanten för en blond brud med hjärna helt enkelt (hur ofta driver man inte med det liksom). 
För mig gör det ingenting att det har börjat blandas in lite mer känslor i ekvationen dessutom. Det finns ju inte mycket av den varan i de första böckerna om Percy Jackson men i den här boken är de där relationerna av ganska så stor vikt. Och jag är ju en sucker för det där med relationer, jag kan inte hjälpa det liksom. Men det får aldrig ta överhanden från själva äventyret och det tycker jag är bra.

3 anledningar till varför Athenas tecken är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Nu kommer det - humorn så klart. Det går ju inte att inte nämna humorn när man ska nämna saker som är så fantastiskt bra med den här boken och den här serien. Jag tror att jag har nämnt det förr, men jag skulle så väldans gärna klättra in i Riordans hjärna för att titta på alla tokigheter som far runt där inne. Han måste helt enkelt se världen i bilder, för dessa fantastiska beskrivningar av monster och figurer och annat är helt underbar. Och hur kommer man liksom på det där med en b-bok. Det är ju helt klockrent. Vet ni inte vad jag menar föreslår jag att ni kollar in och läser här.

2. Att Riordan låter sina karaktärer växa och utvecklas. Percy var elva eller tolv när jag mötte honom för första gången, nu är han sjutton. Och visst har han växt. Det är också väldigt uppfriskande att läsa om honom utifrån någon annans perspektiv. I de första böckerna får vi enbart följa Percys tankebanor och funderingar - vilka är tokroliga - men nu får vi se honom med andra ögon. Givetvis hur Annabeth ser honom men också Piper och Leo och det är lite spännande för de har egentligen ingen relation med honom. 

3. Att vi faktiskt äntligen närmar oss den "gamla" världen med Rom och Medelhavet. Det är ju där grekisk och romersk mytologi borde utspela sig. Inte för att jag haft det minsta emot att befinna mig i USA (tror faktiskt att vi har varit i varenda delstat snart), men det är bra att vi får ge oss ut på en liten längre resa också. Jag gillar ju att läsa om länderna kring Medelhavet så nu får jag lite av det, blandat med mytologin, blandat med äventyr, blandat med romans, blandat med humor och galna karaktärer. Jag får helt enkelt allt jag vill ha och lite till och jag älskar det.

Athenas tecken får 5+/5 i betyg av mig. Extra plus för väldigt snygg omslag....

Tidigare delar i serien är Den försvunne hjälten och Den fängslade guden.

Vill tacka Bonnier Carlsen för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar