2015-09-18

Röd drottning av Victoria Aveyard



Mare är röd. Det betyder att hon har rött blod och är förpassad till fattigdom, elände och krig. För i hennes värld är det silvrarna som styr och ställer. Människor med silverfärgat blod och magiska förmågor. 
Men när allt ser som mörkast ut för Mare råkar hon möta Cal. Mare tror att Cal också är röd, men det visar sig att hon har väldigt fel. Han är nämligen kronprins och Mare dras in i maktens korridorer. För det visar sig att det kanske inte bara är silvrarna som har magiska förmågor. Mare verkar i alla fall ha en förkärlek till elektricitet.

Röd drottning

Till en början var jag lite tveksam till om jag verkligen ville läsa den här boken för jag hade hört en del blandade recensioner. Men så dök den upp i brevlådan och då tänkte jag, att en chans skulle den i alla fall få.
Under de första kapitlen lyckas dock inte författaren fånga mig. Jag fick lite för mycket dystopivibbar trots att jag förväntade mig en fantasy. Det var bilar och elektricitet, luftskepp och övervakningskameror. Det är med övervakningskameror har jag väldigt svårt för ibland. Men så kom jag in i handlingen och det hela blev till mer och mer fantasy. För där finns alla fantasyelement som ska finnas med: ett kungarike styrt av en elak härskare, hovintriger, magi, ett förtryckt folk som inget hellre vill än få det bättre. Ja det mesta helt enkelt. Så när boken är slut så vill jag inget hellre än att ha en fortsättning med en gång. Det är så mycket jag gillar den. Trots det så finns det vissa lite lätt svarta moln ute i horisonten. Jag tycker till exempel inte att det är en helt unik historia. Liknande böcker har skrivits tidigare. Jag tycker också att den är lite förutsägbar.
Men det gör ingenting. Jag skiter helt enkelt i det och älskar boken ändå. För som sagt - jag vill läsa mer och då gör det inte så mycket att jag har läst det tidigare.

3 punkter som gör att Röd drottning är värd att krypa upp i fåtöljen med;

1. Nu ska jag inte gå in på detaljer här. Men det kommer en twist i historien. En twist som jag förvisso kunde ana mig till men som jag ändå inte riktigt var beredd på. Det var snyggt gjort och väckte definitivt känslor i mig, många olika sådana till och med.

2. Jag kan inte bestämma mig för vilken av prinsarna i kungariket som jag älskar mest eller som jag för den delen hatar mest. Boken innehåller absolut en viss del romantik, men inte för mycket. Vad är romantik och vad är spel för galleriet från Mares sida. Jag gillar att jag inte vet någon ting på den här fronten egentligen.

3. Mares förmåga att använda sig av elektricitet är helt klart väldigt cool och gaska så praktisk. Men allra helst skulle jag nog vilja kunna styra över vatten. Magisystemet i världen är intressant tycker jag, hur varje hus (familj) har en speciell gåva och hur dessa kan användas. Samtidigt kan jag se vissa brister i hur magin beskrivs. Den bara är och ingen vet egentligen varför vissa har silvrigt blod och vissa har rött och vad som gör att vissa har förmågor och andra inte. Hoppas på mer information om detta i kommande bok/böcker.

Röd drottning får 4+/5 i betyg av mig. För trots en del fel och brister så älskar jag den.

Tack Modernista för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

4 kommentarer:

  1. Har också funderat på att läsa Röd drottning. Den kan nog vara något för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det tror jag säkert att den kan vara. Jag blev helt klart positivt överraskad.

      Radera