2016-08-16

Veckans utmaning: Min bästa danska....

love-heart-hand-romantic

Den här veckan är Kulturkollo äntligen tillbaka med sina teman. Första temat tar oss till andra sidan sunden och till Danmark. Jag bor ungefär 2,5 timmes bilfärd bort och trots det så är jag inte allt för bevandrad i all det där danska. Det är väl ungefär i Köpenhamn och i Helsingör jag har varit. Det är kanske inte så illa det, för helt ärligt har jag definitivt varit fler gånger i Köpenhamn än vad jag har varit i Stockholm. Min dröm är också att någon sommar ska vi ta och semestra lite i Danmark.

Men så till veckans frågor. Kommer inte att bli helt lätta att besvara men jag ska i alla fall ge dem en chans.

1. Min bästa danska författare/bok:
Min repotoar är väldigt begränsad. Varför läser jag inte danska böcker? Så mitt bästa svar får bli H.C Andersen. Jag älskar hans sagor, och framför allt älskar jag Flickan med svavelstickorna. Jag gråter varje gång.

2. Min bästa danska film:
Tror inte jag har sett någon danska film och jag har absolut ingen aning om varför. Eller sett någon har jag säkert gjort någon gång men absolut ingen som stannat i mitt minne.

3. Min bästa danska TV-serie:
Mordkommissionen tyckte jag väldigt mycket om när jag såg den. Och där kommer ju Mads Mikkelsen in i bilden också och han gillar jag även om han ibland verkligen lyckas gestalta lätt obehagliga karktärer.

4. Mitt bästa danska kulturtips (kan vara vad som helst som du gillar t.ex musik, mat, konst, en plats, en person.)
Tivoli i Köpenhamn och framför allt då julmarknad på Tivoli. Det finns få saker som ger så mycket julkänsla som alla de vackra ljusen, dofterna, julsångerna och stämningen som att strosa runt inne på Tivoli i juletider. Tyvärr var det ganska så länge sedan jag fick tillfälle att bevista denna julmarknad och i år kommer det definitivt inte bli av. Men nästa år kanske jag kan övertala någon att följa med mig dit.

18 kommentarer:

 1. Mordkommissionen kan aldrig bli fel. Den tog jag med.

  Flickan med svavelstickorna läser vi alltid i svenskan när vi pratar danska. Eleverna gråter, som de vuxna tonåringar de är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flickan med svavelstickorna är helt fantastiskt. Jag älskar och jag förstår verkligen att dina elever gråter. Kan det bli mycket sorgligare?

   Radera
 2. Mordkommissionen platsar på min lista av mina favorittvserier. Oavsett ursprung!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att jag gillade Mordkommissionen väldigt mycket när den gick. Tyvärr kommer jag inte ihåg sådär värst mycket av den för jag var bara tonåring på den tiden den sändes på tv. Kanske skulle ta och titta på den igen.

   Radera
 3. Flickan med svavelstickorna är så otroligt sorglig, har inte läst/hört den sedan jag var barn men jag kommer fortfarande ihåg den. Julmarknaden på Tivoli har jag varit på en gång, för några år sedan, och jag är glad att jag har varit där men det är inte något som jag tänker göra om :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är länge sedan jag också läste Flickan med svavelstickorna men den sätter sig verkligen någon stans i själen och gnager, så bra är den.
   Jag älskar allt vad julmarknader heter så Tivoli bär enbart på positiva minnen för mig och jag vill verkligen dit snart igen.

   Radera
 4. Flickan med svavelstickorna är verkligen otroligt sorglig. Det är inte så vanligt i de sagor vi ofta läser i vårt land, att det slutar olyckligt. Vi blir så matade med Disneys sagor, där det slutar lyckligt. Flickan med svavelstickorna berör verkligen.

  Jag är inte så hemma på Danmark, jag har bara varit där vid två tillfällen, en gång i Köpenhamn och en gång reste vi runt på bland annat Fyn och upp till Skagen. Otroligt vackert, jag vill tillbaka :) I mitt inlägg tipsar jag om filmen Festen med länk till en filmsnutt, och till tv-serien Badhotellet, båda väldigt sevärda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Disney är verkligen makalösa på att förvränga allt så det slutar lyckligt. Vad jag vet så är det däremot väldigt få av H.C Andersens böcker som verkligen gör det. Lilla Sjöjungfrun har till exempel inget lyckligt slut, och fler därtill. Det är synd att det är den vackra sagan som är i centrum och inte den (lite mer) realistiska.

   Radera
 5. HC Andersen är ju verkligen en klassiker. Mycket barndomsnostali.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen barndomsnostalgi. Men många av sagorna håller för att läsa i vuxen ålder också för många av dem är ganska så mörka och inte alltid så lätta att förstå när man är ett barn.

   Radera
 6. Julmarknad på Tivoli är en höjdare. Och en utmärkt möjlighet att spisa æbleskiver med syltetøj. :)

  SvaraRadera
 7. Mordkommissionen är verkligen bra, en favorit hos mig, liksom Mads Mikkelsen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade verkligen Mordkommissionen även om det var länge sedan jag såg den. Sen kanske jag inte har så mycket att jämföra med när det kommer till danska serier. Har inte ens sett Bron.

   Radera
 8. Julmarknad på Tivoli låter ju helt underbart! Jag har inte varit på Tivoli på sisådär... 21 år, men det är ju en underbar plats :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Tivoli är verkligen en underbar plats och väl värd ett besök både på sommar och vinter. Men vintern ger lite extra myskänsla.

   Radera
 9. Jag valde också Mordkommissionen

  SvaraRadera