2017-11-02

Helgfrågan v 44


Nu var det länge sedan jag var med och svarade på Mias helgfråga, men nu har det blivit dags. 
Den här veckan undrar hon hur vi sorterar våra böcker i bokhyllorna?

Ja hur sortera jag mina böcker, det är en mycket bra fråga. Helt ärligt är det mest en salig blandning. Men grundtanken är att de ska vara sorterade i alfabetisk ordning, sorterade efter författare. Det vart så snyggt när jag precis hade sorterat in dem. Men hyllorna var också fulla när det var färdigsorterat och sedan jag sorterades sist så har det gått ett år och x antal böcker har tillkommit. Och då blev det värre med sorterande. Känns det igen?
Sen fick jag en bokvagn när jag fyllde år nu i september. Och eftersom jag faktiskt inte har sådär värst många olästa böcker kvar här hemma så fick faktiskt alla av det slaget flytta dit. Så kanske har jag lite halvt om halvt bra ordning nu ett tag. Men snart får jag nog faktiskt se till att sortera hyllorna igen. Men det krävs att jag är ensam hemma annars kommer jag att få hjälp. Det får jag förresten redan i pockethyllan som står så perfekt till så man kan riva ut alla böcker.
Jag kom också precis på att jag faktiskt har en bokhylla till där jag bara har gamla fina klassiker som jag köpt på mig på olika loppisar eller hittat hemma i mammas och pappas gömmor. Dessa är inte sorterade alls förrutom då att det är äldre böcker. De står helt enkelt på ett relativt snyggt sätt, men helt omöjligt att hitta rätt.

Nu tror jag att jag förklarat någorlunda hur böckerna är sorterade. Har säkert glömt något för så pass ostrukturerat är det. Jag borde verkligen ta tag i sorterandet snart.....

25 kommentarer:

 1. äldsta barnbarn har fått ett par egna hyllor, som hon får ordna själv ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra med egna hyllor till barnen. Elin har också egna hyllor men har tyvärr inte riktigt fattat konceptet med att sortera dem än. Här är det slit och dra som gäller än så länge.

   Radera
 2. Jag känner igen det där med att man har stjälpredor som vill hjälpa till när man ska fixa bland sina böcker! Eller fixa i ordningen som finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns liksom inte ens som speciellt meningsfullt att ordna de nedersta hyllorna just nu. Möjligtvis med undantag av att plocka undan de böcker man är lite mer rädd om, tex signerade böcker.

   Radera
 3. Salig blandning känner jag igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den absolut bästa varianten av sortering :D Konstigt nog hittar jag ganska så bra ändå i hyllorna.

   Radera
 4. Jag tror att vi alla känner igen problemen med att ha ordning i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är väl så, i alla fall när man ständigt tillför nytillskott.

   Radera
 5. Gissar att det har att göra med att en tar ut en bok, köper en ny eller gör något annat och vips är ordningen borta. Fast milt kaos är rätt skönt i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att bibehålla en ordning i bokhyllan är näst intill omöjligt. Hur lyckas man....?

   Radera
 6. Jo, det känns igen! När hyllorna blir fulla så faller sorteringen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lösningen blir då helt enkelt ett större hus så jag får plats med fler bokhyllor :D

   Radera
 7. Ambitionen är att ordna efter författare men det blir aldrig av...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lyckas med det i ungefär en vecka. Sen fallerar det.

   Radera
 8. en klassikerhylla hade inte varit fel. jag gillar verkligen klassiker. tror att boknördar hittar rättså bra i sina hyllor antingen det råder ordning eller kaos

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det där att ha de vackra klassikerna samlade är inte fel. Du har rätt i att vi uppenbarligen på något sätt hittar våra böcker trots oredan.

   Radera
 9. Inte lätt att sortera när det börjar bli för fullt. Men visst vore det önskvärt med välsorterade hyllor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst vore det önskvärt med välsorterade bokhyllor men just nu känns det som en omöjlighet.

   Radera
 10. Det låter bekant, visst blir det svårt att sortera med fulla hyllor.

  SvaraRadera
 11. Har också några äldre klassiker, och trycket på ryggen har försvunnit sedan länge, så det är också helt omöjliga att hitta rätt bland. Men jag måste fråga - bokvagn? För mig som är bibliotekarie ser jag bara våra arbetsbokvagnar framför mig :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en vagn från IKEA som säkert inte har som ursprungligt syfte att fungera som bokvagn men här hemma har den fått den funktionen. Hur smidigt som helt.

   Radera
  2. Aha. Har inte tänkt på att ge böckerna en mobil plats, men varför inte?

   Radera
 12. Bokvagn låter trevligt. Nåt sånt skulle jag kanske också behöva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är himla smart med en bokvagn. Problemet är bara att jag skulle behöva ett par till. En tillfällig lösning när hyllutrymme saknas. Hur många bokvagnar kan man ha i ett hus?

   Radera