2014-09-12

Bokbloggsjerka 12-15 september

jerka11Denna veckan i jerkan vill Annika ha reda på våra bästa recensiosnstips: Hur ser din recensionsprocess ut? Skriver du anteckningar (eller viker hundöron) under tiden du läser? Recenserar du en bok direkt efter du har läst ut den?
Kort sagt: dela med dig av dina bästa recenseringstips!

Egentligen kan jag väl inte säga att jag har några sådär superbra tips. Jag läser boken vid enstaka tillfällen markerar jag med en post-it lapp om jag hittar något riktigt bra citat eller stycker, och sen försöker jag recensera boken så fort som möjligt. Jag har försökt hitta fram till ett sätt att recensera som passar mig och detta fungerar. Jag har ganska så bra kom-ihåg så recenserar jag bara med en gång så brukar det inte vara några större problem att komma ihåg.

Däremot har jag börjat ha en viss struktur i mina recensioner som jag inte hade innan. Jag börjar alltid med en kort sammanfattning av bok och dess handling, därefter blir det lite kort vad jag tyckte om boken på det stora hela. Efter det försöker jag gå in på det som är bra lite mer detaljerat med mina tre favoritsaker i boken. Sen avlutar jag med ett betyg och lite allmänt till exempel mer lästips från författaren, eller vad jag fått boken ifrån. Detta är en struktur som passar mig, ger mig struktur i mina egna tankar.

Sen är jag inte en person som sitter i flera timmar med en recension. För mig passar det alltid bäst att bara skriva snabbt, läsa igenom en gång och sedan vara färdig, annars blir jag tokig.Så har det alltid varit för mig oavsett vad jag skrivit för texter, möjligtvis med litet undantag med uppsatserna på högskolan då man inte kunde sitta och skriva allt i ett nafs.

28 kommentarer:

 1. Jag tänker också någon slags struktur för man ska ha det i huvudet när man läser. Men kanske ska man anteckna med för jag har INGET bra kom ihåg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har försökt anteckna, men då blir snarare min läsning hackig och har svårt att koncentrera mig på boken.

   Radera
 2. Håller med om att jag inte vill vänta för länge med en recension, däremot kan jag låta det jag skrivit vila så att jag återkommer till det någon/några timmar senare och då ändrar lite, för att sedan lägga ut det. Men vill inte heller lägga för mycket tid på själva skrivandet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig måste verkligen skrivande få gå ganska fort, annars tappar jag väldigt lätt tråden.

   Radera
 3. Jag skulle nog inte klara av att strukturera recensionerna efter någon given mall utan det får bli som det blir..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så var jag mycket i början, men samtidigt känner jag att strukturen är skön för det mesta. Ibland däremot finns det så mycket man vill skriva och berätta om och då är strukturen snarare överflödig.

   Radera
 4. Post-it-lappar är ju väldigt smart. Jag har ibland kört med pappersremsor som jag river ur närmsta reklamutskick eller annat skräppapper, men det blir inte särskilt prydligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä post-it är bra och även sådana där små färgade klisterlappar funkar bra. Med en post-it kan man ju dessutom om man känner för det anteckna något litet.

   Radera
 5. Jag skriver också gärna snabbt och direkt, det är ju mest för sin egen skull ändå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det skönt att klara av det snabbt.

   Radera
 6. Jag skriver också gärna snabbt, men det beror ofta på att mina inlägg ligger färdiga i mitt huvud. Jag funderar, analyserar och tänker på boken, framförallt på natten när jag inte kan sova. Sedan är det bara att sätta sig och skriva!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kör inte speciellt mycket analys i förväg heller. Möjligtvis ibland medans jag sitter och läser. Annars brukar jag mest ta det som det kommer.

   Radera
 7. Struktur i mina recensioner är något som jag saknar. Har förmodligen inte kommit på något riktigt bra sätt som passar mig än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror man behöver prova sig fram för att hitta det som passar en själv bäst. I vanliga fall är jag totalt ostrukturerad vad gäller allt, men just till recensionerna känner jag att det är skönt att ha sin egna lilla mall. För tillfället i alla fall, känner jag mig själv lär det ändras.

   Radera
 8. Försöker ha lite struktur i mina recensioner. Och jag skriver gärna om flera gånger och ändrar innan jag blir nöjd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att skriva om hade jag aldrig klarat av. Jag tror det har att göra med min väldigt otåliga sida.

   Radera
 9. Jag har inget bra minne så jag måste börja med post-it. Sitter inte gärna i timmar med en recension för jag blir också tokig och ser bara fel i det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med minnet är ganska skönt ibland. Det har jag sparat en del tid på. Men ibland tror jag att jag skulle må bra av att stanna upp och tänka efter vad det egentligen är jag har skrivit, men det har jag aldrig tålamod till så på så sätt är det bra att mitt minne fungerar hyfsat.

   Radera
 10. Jag gillar nog att tillbringa lite tid med texterna, men å andra sidan gör jag nästan alltid det ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ju snarare sådan att allt ska vara färdigt i ett litet nafs. Det gäller allt i min vardag från matlagning, till läsning till bilkörning. Jag vill att det ska gå snabbt och smärtfritt.... :)

   Radera
 11. Publicerar också mina recensioner snabbt när jag väl har skrivit dem. Försöker också ha en struktur i recensionen samtidigt som jag leker lite med vissa delar fram och tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gäller helt klart att hitta det sätt som passar en bäst.

   Radera
 12. Post it lappar skall jag försöka mig på eftersom jag ofta glömmer bort att skriva anteckningar. Fota kan man ju också göra kom jag på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fota är ett bra alternativ för det går så fort och ofta har i alla fall jag kameran någorlunda lättillgänglig medans jag läser.

   Radera
 13. Imponerad av din struktur. Min är att först berätta om handlingen och sedan vad jag tyckte om boken och jag lyckas inte ens hålla de två punkterna alla gånger...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha. Ibland är det inte lätt att få ner vad man tycker.

   Radera
 14. Jag brukar inte heller läsa igenom mina recensioner mer än en gång, och då mest för att kolla sammanhang, stavning, grammatik och liknande. Jag tycker det jag tycker, bara att stå för det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Det är den enda anledningen till att jag också läser igenom det en gång. För ibland kan det bli väldigt tokigt i formuleringarna när man skriver. Och stavfel har jag en känsla av att det kan dyka upp både en och två gånger i mina texter, tyvärr....

   Radera