2014-10-18

Mörk ängel av Laini TaylorKarou är en ung tjej som bor i Prag. Hon kan kanske tas för en vanlig tjej, men hon har blått hår och tatueringar i händerna och hon använder sig ofta av önskningar. Önskningar är hennes betalning för allt tandinsamlande hon gör. Karou är nämligen uppväxt i Annorstäders hos kimärerna, så helt vanlig är hon inte.
Samtidigt vill hon väldigt gärna ta reda på sitt förflutna. Vem är hon egentligen? 
Så en dag möter hon en ängel, Akiva, och saker börjar ställas på sin plats...

Mörk ängel

Jag har väldigt svårt att förklara för er vad den här boken handlar om. Den utspelar sig över världen, men samtidigt i parallellvärldar. Vi får följa nutid, men även hoppa i tiden. Man får skifta perspektiv, ena stunden följer vi Karou nästa Akiva, nästa någon helt annan. Boken kan definitivt uppfattas som lite rörig när den ska förklaras, och visst är det många element men ändå har författaren lyckats alldeles utmärkt. Jag tycker om boken. Riktigt mycket till och med.
Det är gott om fantastiska figurer och karaktärer och det gillar jag definitivt. Jag tycker om hur änglarna har framställts, och framför allt gillar jag kimärerna som absolut inte framställs som de monster som de i vanliga fall är.
Först och främst tycker jag att detta är en kärlekshistoria. En typisk Romeo och Julia historia om kärlek över gränserna och önskan om att göra världen till en bättre värld. För det är också en krigshistoria, om kriget mellan änglar och kimärer. Sanningen ställs på sin spets, vem har rätt och vem har fel. Vad går egentligen krig ut på?
Som sagt en väldigt bra bok som jag absolut du ska ta och läsa. Själv ser jag väldigt mycket fram emot del 2, Blod och Stjärnstoft.

3 anledningar till varför Mörk ängel är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Har skrivit om detta tidigare på bloggen, men beskrivningarna om Prag gör att jag i morgon dag skulle kunna sätta mig på ett flyg och resa dit. Men det är inte bara Prag, det är alla de platser, påhittade och verkliga, som är så fantastiskt bra beskrivna så att jag väldigt, väldigt gärna skulle vilja besöka dem alla. Så räkna med bra miljöbeskrivningar om ni läser denna bok.

2. Jag gillar det faktum att ingen är alltigenom ond eller god i den här boken. Allt går att se genom ett grått filter. Det är ju faktiskt så världen fungerar. Ingenting är svart eller vitt. Vad är man beredd att acceptera i ett krig och hur mycket kan man stå ut med för kärlekens skull. Jag gillar det.

3. Karou har ett halsband med pärlor på sig. Dessa pärlor är önskningar. Bara små önskningar men ändock väldigt bra att ha ibland. Jag gillar tanken på det magi-system som finns i boken. Det kallas kanske inte för magi, utan just önskningar. Men jag gillar det. Det är väl genomtänkt.

Mörk ängel får 4+/5 i betyg av mig. Jag måste snarast läsa del två, vilken tur att den då står och väntar i bokhyllan på mig.

Mörk ängel är första delen av tre där följande böcker heter Blod och Stjärnstoft, samt Dreams of Gods and Mosnters (ej ännu översatt).

Tack Bazar förlag för boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar