2016-10-06

En flicka kom till Bagdad av Agatha ChristieVärlden är orolig. Den har i stort sett precis tagit sig ur ett världskrig, men ett till ligger och  pyr under ytan. För att förhindra detta ska de stora ledarna träffas i Bagdad för ett fredsmöte. Men först måste en hemlig organisations stoppas, en organisation som på något sätt har ett ont uppsåt.
Mitt i det här befinner sig Victoria Jones.  Hon har i England jobbat som en ganska urusel stenograf men nu har hon bestämt sig för att ta sig till Bagdad då mannen hon älskar befinner sig där. Victoria är bra på en sak - nämligen att ljuga och hon använder sig av sin talang fullt ut för att ta sig dit. Det blir dock inte riktigt som hon har tänkt sig.Det här är en väldigt annorlunda Agatha Christie-bok. Väldigt annorlunda! För det här är faktiskt inte alls en pusseldeckare även om det förekommer en del mord. Huvudsyftet är inte alls att reda upp de här morden utan att lösa gåtan om vem som vill förhindra världsfreden. Så med andra ord snarare en klassisk spionroman alla James Bond. Och just för att det här är något helt nytt så är det också väldigt bra. Fortfarande kan man känna igen sig i Christies sätt att skapa karaktärer för de är på något sätt karikatyrer av människor. Vi har till exempel Victoria som på många sätt framställs som rätt korkad och naiv egentligen men som på något sätt ändå lyckas knyta mig som läsare till sig. Sen har vi den sköna Edward som hon huvudstupa kastar sig till Bagdad för och som hon efter enbart en träff mer än gärna öppnar sitt hjärta för. Bäst tycker jag nog ändå om hotelldirektören Marcus som är en sådan där väldigt självcentrerad människa som pratar om sig själv i tredje person. Man kan inte låta bli att skratta åt honom.
Vad gäller själva historien så känns den faktiskt lite som en parodi på just spionromaner och det politiska klimatet som rådde i världen. Jag kan omöjligt säga om det är syftet med boken eller om det bara är det sätt jag uppfattar den på men jag gillar det i alla fall. Allt behöver inte vara så fruktansvärt allvarligt alla gånger.

Så vill ni läsa något annorlunda av Chrsitie så tycker jag absolut att ni ska spana in den här boken. För den är fantastiskt underhållande och bra.

En flicka kom till Bagdad får 4/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus och Cdon. Mitt exemplar har jag hittat på loppis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar