2016-10-25

Tematrio - Höga berg och djupa dalar

Tanken var att ju att inlägget Veckans tematrio skulle kommit upp i går, men eftersom det kom ut ganska så sent så hade jag på riktigt hunnit försjunka i en bok och hade en katt i knät så det blev liksom inte av. Jag prioriterade helt klart boken när det äntligen var lite roligt att läsa. Men nu ska jag försöka ge er tre böcker som på något sätt har med berg och dalar att göra.

Berätta om romaner eller andra texter som innehåller höga berg och djupa dalar! Temat kan tolkas både bokstavligt och bildligt.

Här blir det nog tre väldigt bildliga svar tror jag.

1. Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren. Det är ju inte alla som har ett helvetsgap. Det kanske inte direkt är ett berg men kommer jag inte ihåg fel så låg Mattisborgen på ett berg.Och effekten av högt till väldigt djupt finns ju där i alla fall - eller i alla fall om man trillar ner.

2. I ett väldigt stort berg - som heter Ensamma berget - bortom Mörkmård bor det en drake. Smaug har tagit över berget från dvärgarna och det är upp till Bilbo och hans kumpaner att försöka ta berget och dess rikedomar tillbaka. På vägen fastnar de också inuti ett berg där det hittas en viss ring som har betydelse för allas överlevnad. Praktiskt nog heter byn/staden bredvid berget Dale eller Dal. Givetvis är det J.R.R Tolkien som är författaren.

3. Av någon anledning kan jag inte låta bli att tänka på Pippi Långstrump. Det här är extremt långsökt, men hon känns väldigt höga berg och djupa dalar. Framför allt tänker jag på när Pippi, Tommy, Annika och Herr Nilsson precis har träffats och bestämmer sig för att gå på picknick i en hage. Där kommer jag bestämt ihåg att Tommy och Annika sjunger "Vi går över daggstänkta berg fallera". Ja, jag vet det är långsökt, men det är det ända jag kan komma på så ni får ta det så.

10 kommentarer: