2016-10-18

Veckoutmaning: Nördar och noobs

Att vara nörd anser jag vara något fint för enligt mig handlar det lite om att faktiskt våga stå för det man tycker om och den man är, även om det ibland går lite utanför samhällets normer. Och jag pratar ofta om mig själv som en stolt nörd inom både det ena och det andra området. Men sen kom temat upp på kulturkollo och då fick jag börja nörda ner mig i mitt eget nörderi och kommer väl egentligen fram till att jag är ganska så måttligt mycket nörd. Veckans utmaning går i alla fall ut på:

Veckans utmaning är tämligen enkel i sitt utförande, men kanske svår för den som vågar ta den. Det handlar om att komma ut, att erkänna, att vidkännas och stå för sitt nörderi. Vad brinner du för? Vad är du storsamlare av? Vad är din fandom? Vad kan du allt om? Och för all del: när är du noob (d.v.s. nybörjare och dålig, men samtidigt kan du inte låta bli)?

Mitt största nörderi är och kommer förmodligen alltid vara böcker. Vem som bokbloggar är inte boknörd liksom. Men det svaret är nästan för enkelt. Så för att gå in lite mer i detalj på det så nördar jag först och främst in mig på undergenren Harry Potter och gamla vackra böcker.
Vad gäller Harry Potter så skulle jag kanske inte säga att jag kan allt som finns att veta om serien - men det är nog faktiskt inte långt ifrån. Som sig bör har jag läst böckerna både på avigan och på rätan, jag har lyssnat och jag har sett filmerna. När det börjar bli dags för maskerad och halloween plockar jag fram min Hermione-dräkt, jag svänger med min trollstav och älskar att gå in i rollen. Det finns helt enkelt väldigt mycket man kan nörda ner sig i när det gäller Harry Potter. Nästa del i nörderiet är att samla på sig samlarfigurer och så saknar jag några av böckerna på engelska. Så kan man ju inte ha det. Och så givetvis håller jag på att samla på mig de illustrerade utgåvorna. Perfekt att önska sig av tomten.
Vad gäller gamla böcker så kanske det egentligen inte är så mycket nörderi som ett samlande och ett titta på böcker med ögat. Där handlar det mer om estetiken. Det finns så otroligt många fina gamla böcker och enligt mig ger de en så skön känsla av ombonad.

Bildresultat för harry potter funko pop

Ett annat specialintresse jag har är det här med mytologi. Jag finner det vansinnigt fascinerande hur tron i alla tider har påverkat människan och varför vi blev som vi blev... Framför allt hade jag en period för ett antal år sedan då jag riktigt ordentligt snöade in på det här med forntidens Egypten och deras gudar. Jag läste allt jag kom över och efter det skrev jag ner det så att jag verkligen skulle komma ihåg det. Nu så här i efterhand funderar jag en hel del över vad alla de där anteckningarna har tagit vägen. Det var block fyllda med fakta. Inom området har jag också lyckats dra med mig min familj på olika museum så jag har fått se Rosettastenen, Nefertitis mask och andra coola saker. Det enda jag inte riktigt fått uppleva är Egypten. Men innan jag dör så ska jag dit.
Många gånger längs vägen, när jag satt och skrev ner all den där faktan så undrade jag någon gång ibland vad jag verkligen skulle ha allt det här till. Men det visade sig att det kom till allra största användning för förra terminen så valde det årets fem-åringar på jobbet att själva få nörda ner sig lite i Egypten, gudarna och kanske framför allt mumierna. Så jag fick användning för min kunskap.

Bildresultat för egyptiska gudar

Sen så till det här med att vara noob. Det finner jag ibland lite jobbigt, för jag är lat och vill allra helst kunna allt på en gång. Men visst finns det saker som jag gärna vill lära mig lite mer om och som jag finner intressanta och roliga. En av dem är att inreda med gamla loppisfyndade möbler och framför allt att våga ge sig på de där möblerna med slipmaskin och målarfärg och göra det till sitt eget. Lite gör jag ibland. Skulle vilja göra mycket mer. Men här stoppar både tid och pengar. Allt är nämligen mycket lättare att göra om man har rätt färger och rätt verktyg.

Bildresultat för renovera gamla möbler

En annan grej som jag anser mig vara noob i men som jag tack vara maken håller på att lära mig ganska så mycket mer om så är det Marvel Universe. Han jag bor med har "tvingat" mig att se filmerna och jag tycker ju faktiskt att de är riktigt bra de flesta av dem. Och då hör det ju lite till att förstå hela universum runt omkring alla de här superhjältarna och superskurkarna. Jag har ännu bara läst serietidningarna om Ms Marvel men snart får jag väl börja läsa lite. Samlandet på figurerna däremot får han stå för. Än så länge finns det i vårt hem tavlor med seriemotiv, funko pop figuerer, filmerna, en lampa som ser ut som Thors hammare och en hel del mer. Får vi en son så lär det barnet bli översköljd av allt möjligt inom Marvel av honom. Min uppgift får bli att om vi får en tjej visa maken att tjejer också kan behöva superhjälte grejer. Och jag måste nog ta och lära mig lite mer.

Bildresultat för marvel universe

Oj det blev ett långt inlägg och har ni orkat ta er enda till slutet förtjänar ni nästan en applåd. Men det är hur som helt ett väldigt intressant ämne. Och jag älskar att få nörda ner mig.

4 kommentarer:

 1. Mot slutet av gymnasiet och en tid efter så snöade jag in helt på mytologi, fast då grekisk. Och minoisk kultur. Kan fortfarande bli lite nostalgisk, men har glömt det mesta. Sonen däremot har bra koll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har till och från varit ganska så insnöad på grekisk mytologi också. Finner det otroligt intressant och det är verkligen sådana där trigger-ord som får mig att vilja läsa en bok.

   Radera
 2. Mytologi är kul men ingenting jag snöat in mig p, märkligt nog.Jag har annars en märklig förmåga att snöa in mig på det mesta jag tycker är kul och intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också en förmåga att bli lite "besatt" av olika saker i olika förmågor. Men just mytologin har jag hållit igång väldigt länge.

   Radera