2016-11-18

Bästautmaningen: Svensk klassiker


Jag gillar det här med att försöka komma på det bästa man vet inom en genre. Inte helt lätt alla gånger men den här veckan tycker jag nog ändå det är så lätt det nu kan vara.

Berätta alltså om den bästa klassiska romanen skriven av en nu död, svensk man.

 (pocket)Jag hade kanske haft två att välja mellan men nu är det så att jag ännu inte har läst klart Per Anders Fogelströms Stad-serien så därför känns det inte helt rätt att ta med den. Men första priset inom kategorin hade nog ändå gått till Utvandrarsviten av Vilhelm Moberg. Som jag älskar dessa böcker! Jag blir alldeles varm inombords bara jag tänker på dem och det stör mig gruvligt på att jag faktiskt inte äger dem för det är det absolut bästa jag vet i litteraturväg. Helt ärligt så skulle denna fantastiska bokfyra om Karl-Oskar och Kristina lätt kunna platsa in på en topp 3 av alla böcker jag någonsin läst. Jag vet helt ärligt inte om det finns någon läst bok som slår känslan jag har av dessa böcker. Och snart är det nog dags att läsa om dem. 
Bildresultat för vilhelm moberg
Jag känner också att jag borde ta tag i och läsa något annat av Moberg för än så länge har jag faktiskt bara läst just dessa böcker. Skärpning på det....

Vill du också vara med och skriva om favoriten tycker jag du ska kolla in hos Lyran. Detta med Bästautmaningen är ett återkommande fredagsnöje.

24 kommentarer:

 1. Svar
  1. Det betyder ju bara att vi har utmärkt smak båda två :P

   Radera
 2. Svar
  1. Det tycker jag också. Riktigt, riktigt bra böcker.

   Radera
 3. Och jag har den läsupplevelsen kvar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyllos dig. Men jag ska snart läsa om och jag tror inte att jag kan tröttna på historien.

   Radera
 4. Absolut topp 3 bland svenska böcker och säkert i alla fall topp 10 av allt. En fantastisk svit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de är helt underbara. Nu har jag kanske inte läst massor av svenska klassiker men jag tror min känsla hade varit densamma ändå. Musikalen kan spela roll i det hela också för det är min favoritmusikal och de lyfter varandra boken och musiken.

   Radera
 5. Nu kanske jag svamlar men röstades inte hela sviten fram till den bästa svenska bok(serien) genom tiderna i något sammanhang? Sådant behöver ju inte betyda något, men de här böckerna är ju onekligen älskade - och lästa, och det säger väl något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är som du säger så är det ju helt klart ett mycket väl godkänt betyg på böckerna som verkligen bevisar hur bra de faktiskt är. Jag vet att jag inte är ensam om att älska.

   Radera
 6. Utvandrarna var den första jag kom att tänka på, men jag valde till slut en annan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är det bara Fogelström som har kommit ens lite, lite nära. Sen har jag kanske inte läst massor av svenska klassiker men det spelar ingen roll för så bra är böckerna enligt min mening.

   Radera
 7. Okej, okej, jag håller med dig! Sa ju att jag misstänker att Moberg kommer högst upp på de flestas listor. Det ÄR något alldeles speciellt med de böckerna, det håller jag med om :-) (säger hon som valde Fogelström...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha... Jo du gissade visst det. Men det är ju helt klart av en anledning. Och Fogelström är fantastiskt bra han också, jag ska bara bli färdig med att läsa hela serien.

   Radera
 8. Jag fick ju denna läst verkligen också till sist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ofta så. Finns klassiker man så gärna vill läsa men så kommer det alltid något nytt emellan.

   Radera
 9. Var på vippen att välja Moberg, men valde i stället Fogelströms stads-serie. Båda dessa serier är så otroligt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju som jag nämnde ännu inte läst hela Fogelströms serie, men de böcker jag har läst har jag tyckt otroligt mycket om.

   Radera
 10. Jag älskar Fogelström men har inte läst Moberg ännu (skäms lite).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ju tvärt om då även om jag har läst de två första böckerna av Fogelström. Några kvar dock.

   Radera
 11. Jag valde också Mobergs serie!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den förtjänar att nämnas om och om igen tycker jag.

   Radera
 12. Bra val! Det var inte mitt val denna gången men det finns ju flera värdiga :-)

  SvaraRadera
 13. Mobergs serie finns i min hylla, helt oläst. Dock har jag plockat fram första delen Utvandrarna så den ligger i min läshög och väntar på sin tur =) Känns som det är dags för att läsa denna serie som så många hyllar.

  SvaraRadera