2016-11-08

Tematrio: Autofiktion och annat som kanske är sant

Nu blev det lite svårt igen när Lyran bjuder på tematrio. Det där med nästan sant brukar inte riktigt vara min grej, jag som gärna har så mycket påhitt och fantasi det bara går. Men när jag börjar tänka efter lite så kommer jag i alla fall på några titlar, och några till, och kanske någon till... alla av dem historiska romaner på ett eller annat sätt. För det är ju helt plötsligt en genre som jag älskar.

Berätta om tre bra böcker som på något sätt är baserade på verkligheten!

1. Ung i ghettot av David Safier är en berättelse om ett ghetto i Polen under andra världskrigen där ett gäng judiska ungdomar faktiskt försöker skapa en revolt. Den här händelsen som pågår under ett antal dagar är inte en av de mest kända under andra världskriget och det är synd. Det är väldigt gripande att läsa om och verkligen en bok jag varmt rekommenderar.

2. Fortsätter väl att hålla oss inom den där mörka tiden i historien som kallas andra världskriget och nu nämner jag Majgull Axelssons Jag heter inte Miriam. Den här historien lyfter mer fram romernas historia under kriget, något som lätt hamnar i skymundan. Romerna som behandlades som avskum till och med av de andra fångarna i koncentrationslägrena - de som stod allra, allra längst ner i hackordningen. En av de allra bästa böcker jag har läst...

3. The Wars of the Roses: Stormbird av Conn Iggulden eller egentligen vilken bok av Iggulden som helst är något sånär sanna. Författaren tar en sann berättelse ur historien, plockar in verkliga karaktärer och sen gör han det till sin egen berättelse. Han har själv sagt att han ändrar ganska vilt ibland allt för att få till det på bästa sätt - få till en riktigt bra historia liksom. Och det tycker jag att han lyckas med. I just Stormbird får v läsa om upptakten till den berömda engelska inbördeskriget mellan Lancaster och York. Som historienörd kan jag inte annat än älska.

12 kommentarer:

 1. Ung i ghettot har jag läst, Jag heter inte Miriam är jag sugen på, två av Igguldens böcker i den serien har letat sig in i min bokhylla men jag har inte hunnit ta itu med dem ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker absolut att du ska försöka läsa Jag heter inte Miriam för den är så j*kla bra på ren svenska. Underbar bok.

   Radera
 2. Blir ju faktiskt sugen på Jag heter inte Miriam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag du ska bli för precis så bra är den.

   Radera
 3. Det var en fin trio. Axelssons bok var exceptionell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig om Axelssons bok. På riktigt så kan den toppa in på en topp 5 lista genom tiderna.

   Radera
 4. De två översta är riktigt fina titlar och böcker, älskade dom båda. Conn Iggulden har jag ännu inte läst faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar Iggulden. Det blir kanske inte lika gripande som de två förstnämnda titlarna men det är bra ändå.

   Radera
 5. Ung i ghettot är en otroligt bra bok. Av Iggulden har jag läst två serier och har påbörjat en tredje. Han skriver otroligt bra. Jag heter inte Miriam har jag inte läst ännu, men jag har den här hemma så den skall läsas framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är som jag då ungefär förutom just Miriam-boken. Har inte kommit så långt i tredje serien av Iggulden men hoppas på att vara duktig och ta tag i det snart.

   Radera
 6. Axelssons bok är fantastisk. Hon är en så skicklig författare.

  SvaraRadera
 7. Majgull Axelsson gör alltid noggrann research.

  SvaraRadera