2016-11-11

Korpgudinnan av Elisabeth ÖstnäsI den här boken kämpar Turid lite mera med sitt ursprung och vem hon är. Hon tillsammans med Frode och Unna ger sig iväg till Dyflin för att söka hjälp i kriget mot Varjagerna. Väl i Dyflin är allt annorlunda men samma på en och samma gång. Gudarna är lika varandra, men tillbes på så olika sätt. Människorna är det samma sak hos och Turid ser stora skillnader mellan fattig och rik och hon möter ett släkte som slåss och krigar lika mycket som varjagerna och danerna. Både Turid och Frode vill fly allt vad krig heter och Turid vill känna sina egna krafter och sin förmåga att tala med Freja igen. Så deras resa är inte slut.


Så nu har turen kommit till tredje och avslutande delen om Turid, vikingaflickan som jag har tyckt så mycket om att läsa om. Det är alltid svårt att skriva en recension på en serie där man slutligen läst sista delen. Man vill lovorda men samtidigt inte säga och tycka för mycket för jag tycker att alla andra ska läsa och själva bilda sig en uppfattning. Men några ord ska jag försöka få ner på denna boken och på serien i stort.
Den här precis som tidigare delar är otroligt spännande och intressant även om jag i just den här boken mer tycker det lutar åt en inre resa för Turid - just i det här att hitta sig själv och sin förmåga. Visst de reser mycket - från Ribe enda till Världens ände men det intressanta är när alla trosuppfattningar ställs mot varandra. De är alla accepterade på ett eller annat sätt men trots det så blir det konflikter av det hela. Vite Krist - Jesus - förekommer en hel del men även tolkningarna på hur man ska följa hans läror är redan här många och jag tycker det framställs så fint.
Karaktärerna är många och ibland när jag läser har jag lite svårt att komma ihåg de som nämns i tidigare böcker, men det går ganska så fort att minnas igen när jag väl är inne i berättelsen. Min favorit bland karaktärerna är nog ändå Frode. Han kämpar mycket med sin egen uppfattning av saker och ting och han gör det på ett lugnt och tryggt sätt vilket är uppmuntrande att läsa om. Han blir Turids trygghet i allt kaos som håller på runt omkring.
Jag tycker absolut att ni ska ta och läsa den här serien för den är så bra helt enkelt. Fängslande, lärorik och spännande.

3 anledningar till varför Korpgudinnan är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Lärorik på ett så otroligt fängslande och spännande sätt. Det märks att författaren har mycket kunskap om ämnet hon skriver om och då blir det så mycket intressantare att läsa.

2. Boken är för den lite yngre läsaren men det spelar ingen som helst roll för mig. Språket är sådant att det passar alla från ca 9 år och uppåt. Däremot så ska man veta om man vill läsa med lite yngre barn att serien och boken innehåller en hel del krig och dystra scener men jag ser inga problem i att läsa det för barnen så länge du läser det tillsammans med barnen.

3. Eftersom det är jag så måste jag ju nämna mytologiaspekten av boken. Det är så intressant att läsa om mytologi och religion och i den här boken är det så bra gjort. Ja i hela serien för den delen. Jag vill läsa mer....

Korpgudinnan får 4/5 i betyg av mig.

Tack Berghs förlag för recensionsexemplaret.

Tidigare delar i serien är Kungadottern och Krigstid.

Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus och Cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar