2017-01-31

Tematrio: Barn- och ungdomsböcker

Den här veckans tematrio tillsammans med Lyran handlar om Barn- och ungdomsböcker. Detta är något jag läser ganska mycket av och bara senaste veckan har jag läst två nya favoriter inom området.  Så några titlar ska jag väl kunna rota fram.

Berätta om tre riktigt bra böcker för barn i olika åldrar!

1. Först ut får Trollkarlen från Oz av L. Frank Baum vara. En fantastiskt historia om vänskap och om godhet. Jag bara tokälskar.

2. Agnes Cecilia av Maria Gripe läste min fröken på lågstadiet högt för klassen. Det var något speciellt och känslan av den boken lever kvar i mig ännu 25 år senare. Jag har läst om den i vuxen ålder och även om jag tyckte om den även då så var det inte riktigt samma sak, men en riktigt bra bok är det.

3. Michelle Paver skriver fantasitskt bra för barn i bokslukaråldern. Hon är kanske mest känd för sin serie Vargbröder, men eftersom jag inte läst klart den ännu så tänker jag tipsa om serien Bronsdolken. I fem böcker får vi följa Hylas, en föräldralös pojke som gör allt för att stoppa de onda Kråkorna från att ta makten över den grekiska övärlden. I berättelsen befinner vi oss före det antika Grekland, det vill säga i ett Grekland som ännu inte tror på Zeus och Hades och Pallas Athena. Spännande och lärorikt.

Så det var mina tre exempel på böcker och alla är mer eller mindre inriktade mot den ca 10-åriga läsaren.

16 kommentarer:

 1. Maria Gripe är väldigt bra, läste henne som barn. Inte läst någon av Michelle Pavers barnböcker men Evig natt är mycket bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste i stort sett ingenting av Maria Gripe som barn, inte vad jag kan komma ihåg i alla fall. Förrutom just Agnes Cecilia då. Detta känner jag att jag vill ta igen nu som vuxen.
   Evig natt just har jag inte läst. Har förstått att den ska vara ganska så otäck och just otäcka böcker är inte riktigt min grej.

   Radera
 2. Trollkarlen från Oz är den enda jag läst av de här böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv är jag så glad att jag äntligen har läst den. Så fantastiskt bra.

   Radera
 3. Läste mycket av Maria Gripe när jag var yngre. Man skulle nog kunnat kalla henne för favorit då :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag missade henne tyvärr lite när jag var yngre. Jag kan ha läst någon till av hennes böcker förutom denna men annars inte. Lite synd då resten förmodligen hade passat mig utmärkt.

   Radera
 4. Jag är bekant med böckerna men inte läst någon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog svårt att inte vara bekant med just dessa böcker, i alla fall inte de två första. Riktiga klassiker.

   Radera
 5. Har inte läst någon av dessa böcker, men tack för tipsen.

  SvaraRadera
 6. Maria Gripe var en av mina favoritförfattare när jag var barn. Jag minns att jag skrev ett brev till henne och fick svar också! Trollkarlen från Oz tror jag inte att jag läste själv utan att någon (mamma) läste den för mig. Jag har den nya fina utgåvan i bokhyllan och har tänkt läsa den igen. Kanske högt eller bara för mig själv. Av Paver har jag bara läst första Vargbröder-boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. VAd roligt att få svar från favoriten. Det är sådan man bär med sig. Vad gäller Trollkarlen från Oz tycker jag du kan göra både och. Men det är bara för att jag gillade den så mycket.

   Radera