2017-01-31

Top Ten Tuesday: Favorit illustratörer

All about the visuals: Top Ten Favorite Graphic Novels/Comics och Ten Comics on My TBR or Top Ten Favorite Picture Books.

Jaha, vi tar väl och fortsätter på temat barnböcker idag. Det är nämligen så att vi i veckans Top Ten Tuesday ska titta lite extra noga på bilderna. Illustrerade böcker är något jag är för och barnböcker med vackra bilder älskar jag även om jag inte tagit mig tid till att skriva om det alla gånger. Men nu tänker jag bjuda på mina favoritillustratörer. Tänker inte gå in på specifika titlar utan det gäller författaren/illustratören över lag.

1. Elsa Beskow! Jag älskar Elsa Beskow och hennes illustrationer. Jag skulle kunna ha varje boksida uppsatt som konst här hemma. Så fint! Och även om jag inte skulle nämna favoritböcker så måste jag ändå nämna Tomtebobarnen....

Swedish artist and author Elsa Beskow's Children of the Forest:

2. Sven Nordqvist kommer väl inte direkt heller som någon överraskning om ni någon gång har kollat in här på bloggen. Fantasirikedomen är enorm och det är nog först och främst det jag älskar.

Image result for julgröten Sven Nordqvist:

3. Ilon Wikland. Nu är det nostalgi på hög nivå, men vad finns det inte att älska med dessa underbara bilder. Extra mycket tycker jag om de där krokiga och skeva illustrationerna som verkligen påminner mig om barn.

Ilon Wikland:

4. Vi kan ju fortsätta lite på Astrid Lindgrens tema och nämna även Björn Berg. Jag kanske är ganska så påverkad av min barndom, men man får faktiskt vara det.

Emil-illustration © Björn Berg/Bildmakarna Berg:

5. En nyare favorit men som jag nämnde här på bloggen för ett tag sedan är Robert Ingpen. Han har illustrerat gamla klassiker och dessa fantastiska böcker vill jag äga varenda en av.

wind in the willows by inga moore - Google Search:

6. Tove Jansson måste också nämnas och någon närmare förklaring till varför hennes söta små troll bör nämnas behöver jag nog inte gå in på.

:: Sweet Illustrated Storytime :: Illustration by Tove Jansson:

7. Stina Wirsén var jag länge ganska så skeptisk till. Gillade jag, eller gillade jag inte. Men jag har kommit fram till att jag gillar och det väldigt mycket. Det enkla men som säger så otroligt mycket. 

Stina Wirsén:

8. Toni DiTerlizzi har gjort fantastiska illustrationer av magiska väsen. Det behövs helt enkelt inte mycket mer för att jag ska vara fast. Sen gillar jag i och för sig berättelserna också.

art by Tony DiTerlizzi images | Tony Diterlizzi (80 работ) » Картины, художники ...:

9. Johan Egerkrans är ytterligare en författare som har gått in för att måla väsen och även han gör det riktigt, riktigt bra. Jag kan sitta och titta på bilderna hur länge som helst.

In Scottish legend, Kelpies are pretty evil creatures, but I've always liked the word because of Sally Watson's "Witch of the Glens." The protagonist is named "Kelpie". Difficult to find these days, but her historical fiction for young girls were my favorites growing up in the fifties and sixties.:

10. Beatrix Potter gör så fina, så fina illustrationer av små söta djur. Det bli liksom sockersött alltihopa och helt ärligt är jag ganska så glad för det sockersöta ibland. Tummen upp på att Modernista senare i vår ger ut dessa böcker i nytryck.

"The Tale of Two Bad Mice" by Beatrix Potter - this was my FAVORITE book when I was very young:

4 kommentarer:

 1. Smart tolkning av temat! Och jag kan inte annat än hålla med, även om jag inte känner till dem allihop :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också jag fick till tolkningen ganska så bra. Svårt att bara välja enstaka barnböcker utan lättare att gå in på själva illustratören tycker jag.

   Radera
 2. Svar
  1. Det tycker jag med. Var roligt att sitta och njuta av alla bilderna på pintrest. Det är verkligen en riktig bildskatt.

   Radera