2017-01-25

Trollkarlen från Oz av L. Frank BaumNär en cyklon sveper in över Kansas förflyttas Dorothy och hennes hund Toto till det magiska landet Oz. Hennes högsta önskan är dock att ta sig hem till Kansas igen och därför ger hon sig iväg för att hitta Smaragdstaden, där den store trollkarlen bor och han borde kunna hjälpa henne. Längs vägen möter hon Fågelskrämman, Plåtmannen och Lejonet som gör henne sällskap. Men vandringen dit är inte helt lätt, många faror och hinder väntar längs vägen.

Trollkarlen från Oz

Egentligen hade jag tänkt läsa den fina utgåvan som Robert Ingpen har illustrerat och som B Wahlström ger ut. Men så råkade boken finnas på Storytel och jag fick för mig att lyssna på den där istället. Lite synd med tanke på illustrationerna men samtidigt är jag så fantastiskt glad att jag äntligen har läst/lyssnat på boken och kan lova att jag ska försöka läsa om den. För som jag älskade den här boken. Om den kloka fågelskrämman som inget hellre vill än att få en hjärna, eller den empatiska plåtmannen som inget heller vill än få ett hjärta, eller lejonet som inget hellre vill än ha mod. Och Dorothy som är så snäll, eller Toto, eller Oz själv. Ja, det finns absolut ingenting som jag inte älskar med boken.
Visst hade jag väl några små begrepp om vad boken skulle handla om tidigare för jag har faktiskt sett filmen även om det säkert är 20 år sedan. Men boken, som så många andra gånger, är helt klart något helt annat. Berättelsen är så varm och kärleksfull. Det kryllar av vänskap och fina handlingar och är precis så lättsam som en barnbok bör vara. Och det här att de måste besegra den hemska och elaka häxan Västan är för all del ett otäckt uppdrag, men det blir aldrig hemskt. Det löser sig så fint.

Ja enligt min mening så finns det absolut ingenting att inte älska med den här boken. Jag kommer definitivt att läsa den för dottern när hon blir äldre, och det är nog nu det är dags att börja samla kopior av denna vackra klassiker. För favoriterna kan man aldrig ha för många ex av.

Trollkarlen från Oz får 5/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.
Jag lyssnade på den via Storytel.
Den här boken är en av mina böcker i utmaningen 3x3, barnboksklassiker


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar