2016-01-01

Statistik del 3: Utvärdering av målen

Oj, det är alltid lite spännande att titta tillbaka till de mål man satte för sig själv inför ett nytt år. Oftast glömmer jag helt bort att jag har dem, och så rinner de ut i sanden tills man plockar fram dem inför det nya året. Igår utvärderade jag mina högst personliga mål och idag är det dags för bok- och bloggmålen.

2015 Reading Challenge

Först och främst satte jag mig ett goodreadsmål om att läsa 75 böcker. Jag dubblade antalet med 75 till. Dessa syns dock inte alltid på goodreads då de inte godkänner en del seriealbum och liknande. Så på Goodreads står det att jag har läst 82 böcker. Oavsett så har jag klarat det.


 • Som mål nummer två gjorde jag mig en boktolva. 4 författare skrev jag upp på listan och av dem läste jag 7. Inte helt okej med andra ord. Däremot har jag under året läst 48 nya författare (om jag har räknat rätt. så lite har jag nog lyckats i alla fall. Jag brukar vara ganska så duktig på att läsa nya författare så egentligen känns utmaningen ganska så meningslös för min del. Trots det kommer jag återigen göra mig en ny lista med författare jag vill upptäcka. På så sätt kanske man blir färdig till att läsa dem så småningom. 


 • Att läsa de böcker jag har i bokhyllan var ett mål - och där har det väl gott si så där tror jag. Tror att jag har läst runt 30 böcker som har stått i bokhyllan sedan 2014 eller längre tillbaka. Det har med andra ord blivit väldigt mycket recensionsexemplar lästa och ganska många böcker från biblioteket. På riktigt är det är väldigt dålig siffra egentligen.


 • Läsa minst 10 böcker på letton. Klarade jag av med god marginal.


 • Försöka få lite mer struktur i bloggandet. Det tror jag mig faktiskt ha fått. Lite mer i alla fall. Jag har vissa punkter som jag återkommer med regelbundet och där emellan blandar jag hej vilt. Är i alla fall nöjd med hur det ser ut så jag klagar inte.


 • Kommentera mera hos andra. Jag gick ut starkt och sen tappade jag det. Försöker verkligen att komma ihåg att kommentera på olika bloggar men jag är väldigt dålig på det. Återigen ska jag försöka bli bättre.


 • Rensa bokhyllorna. Japp, det har jag gjort, till och med vid två tillfällen tror jag. Och jag ska börja det nya året med att göra det igen.


 • Att köpa böcker på loppis har varit ett problem tidigare och tanken var att jag skulle minska på det under året och det har jag verkligen gjort. Det kan ju i och för sig bero på att jag inte varit lika mycket på loppis i år som tidigare år, men minskat har jag i alla fall gjort. Det är kanske enbart 10-20 stycken som hittat hem till mig på det sättet.


 • Jag ville under året avsluta minst 5 serier. Det jag har avslutat är:


 1. Percy Jackson & The Olympians - Rick Riordan
 2. Beautilful Creatures - Kami Garcia & Margreth Stohl
 3. Shatter me - Tahereh Mafi
 4. The Assasins Curse - Cassandra Rose Clarke
 5. Önskemånglarens dotter - Laini Taylor
 6. The Spiderwick Chronicles - Tony DeTerlizzi & Holly Black
 7. Bröllopskvartetten - Nora Roberts
Dessutom har jag läst så långt det går (på det språk jag valt läsa serien i) i några serier också så det målet är avklarat.
 • Bara köra på lustfylld läsning och minska stressen. På det stora hela så tycker jag nog att jag har klarat det här målet och det märks mest på den variation av böcker jag har läst. Sen kanske jag har velat pressa in så många böcker som möjligt ibland och ett eller annat recensionsexemplar har stressat lite. Men på det stora hela så känns det bra.

Så, det var de målen jag hade för 2015. I år tror jag att jag ska tänka om lite vad gäller målen. Jag vill defintivt delta i olika utmaningar och sätta olika mål för mig själv, men de ska vara lättare att utvärdera. Men framför allt måste jag få bukt med mina bokhyllor. Vad det blir för mål tar vi däremot i ett annat inlägg.

6 kommentarer:

 1. Du har ju lyckats fantastiskt med dina mål! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja någorlunda i alla fall. Och det känns väldigt bra.

   Radera
 2. Jag lyckades med de flesta av mina mål utom Boktolvan. Den har gått uselt de senaste två åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boktolvan brukar gå dåligt för mig också för jag glömmer helt enkelt bort att koncentrera mig på den.

   Radera
 3. De där böckerna i bokhyllan... jag tycker jag läser och läser, men de olästa blir bara fler och fler ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det är väldigt konstigt. Men i år är året då de minskar, det har jag på känn (fniss, fniss...)

   Radera