2016-06-07

10 orsaker till att jag älskar....

Det var evigheter sedan jag gjorde en Top Ten Tuesday men idag var det en så intressant frågeställning så jag tänkte att jag skulle hoppa på. I och för sig är väl frågeställning lite fel uttryck eftersom man får välja ganska så fritt. Men jag har läst hos er andra idag väldigt bra inlägg så därför tänkte jag vara med.

Ten reasons I Love X - could be a certain book, character, author, your indie bookstore, a fandom, a tv show, reading, a hobby, a genre. Honestly anything you want to gush about.

Många är ni som har valt att läsa över huvudtaget, men jag tänkte mig nog att jag ska specifera mig ytterligare och välja fantasy. Så här kommer mina 10 anledningar till varför jag älskar att läsa fantasy.

What Lies Beneath. Love this.:

1. Jag får försvinna in i helt nya världar där absolut allt kan hända. Inom fantasyn finns det inte riktigt några regler. En helt ny art av djur kan dyka upp, talande träd eller svävande öar. Precis allt är möjligt. Det blir till en  verklighetsflykt.

2. I fantasy finns det magi - för helt ärligt, vem skulle inte vilja kunna trolla åtminstone lite grann. De olika typer av magi som finns är lika många som det finns författare, men det är ju själva tjusningen i det hela.

3. Och på tal om magi så i fantasyn får man möta så underbara karaktärer som Fred & George, Luna, Snape, McGonagall och givetvis Harry, Ron och Hermione. Jag vill fortfarande väldigt gärna ha ett brev som säger att jag är antagen till Hogwarts för att få lära mig använda magi.

4. Äventyret... Många gånger i fantasy så ska hjältarna ge sig ut på ett stort, livsomvälvande äventyr. Det är många som har vandrat många mil för att kasta magiska ringar, besegra elaka trollkarlar eller hitta en skatt. Ofta handlar det om att rädda världen och det är kanske just de här böckerna som jag tycker allra bäst om.'

5. I fantasy finns det många gånger drakar och det kan vara världens mest häftiga djur. Alla kategorier.

6. Fantasy handlar också mycket om att växa som människa, att ingen är fulländad från början utan att det hela tiden är en läroprocess. Lika mycket som det är en yttre resa så är det en inre. Jag tror det är därför man kan plocka citat på citat på citat ur de riktigt stora verken.

7. Fantasy påminner mig om sagor för vuxna. Det var en gång passar lika bra som inledning i en fantasybok. Eller det kanske hade blivit lite lamt, men ni förstår principen.

8. Ett annat väsen i fantasyn som jag är väldigt glad för och som lockar min nyfikenhet är alverna. Då vill jag inte ha söta små älvor med vingar utan den lite mörkare släktingen. Och det finns ingenting som känns så sorgligt som att alverna lämnar Midgård för att resa över havet. Jag gråter lite av själva tanken.

9. Min nyfikenhet och egen fantasi väcks när jag läser fantasy.

10. Fantasy är helt enkelt bäst. För vem skulle inte vilja gå igenom en magisk garderob och träffa talande djur, eller för den delen flyga på en drake, eller svetsas samman i ett stort gäng med vänner som man kan lite på i vått och torrt. Fantasy är så otroligt mycket och mer kan det bli om du eller jag sätter oss ner och plitar ner våra alldeles egna fantasier.

foundation_shadow by Ben-Andrews.deviantart.com on @deviantART:

2 kommentarer:

  1. Fantasy är en genre som jag ibland känner alla dina tio punkter för och ibland gillar jag den inte alls. Jag kan inte för mitt klura ut vad det är som gör skillnaden :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är verkligen inte lätt alla gånger, och jag förstår vad du menar. Nu gäller det kanske inte just fantasy för mig men andra genrer som ibland känns så rätt och ibland förstår man inte varför man skulle vilja läsa det.

      Radera