2016-06-22

Veckans boksbloggsfråga v. 25

Veckans bokbloggsfraga

Idag är en bra dag. Solen skiner, de är riktigt varmt och skönt, vi har på jobbet ätit jordgubbar och dansat kring midsommarstången till Bada Nakna (barnen gillade i alla fall). Och få tal om barn och mitt yrke så är det det som är i fokus i veckans fråga med Barnboksbloggen.

Finns det några böcker som skildrar ditt yrke? Och finns det några böcker som du läst där du blivit nyfiken på ett helt annat jobb än det du jobbar med? Eller kanske någon bok som gjort dig totalt osugen på ett visst yrke? 

För att svara på den första frågan så vill jag spontant svara nej. Men så kommer jag på Sankta Psyko av Johan Theorin och den boken berör i högsta grad förskoleyrket även om det är under ganska så speciella omständigheter. Som jag har nämnt tidigare så läste jag dock aldrig klart den boken. Kom för nära inpå och var lite för verklig för mig.
Däremot så är mitt yrke ett som ganska frekvent dyker upp i alla möjlig litteratur och jag tror inte att jag har blivit positivt överraskad av det någon endaste gång. Snarare förbannad. För er kanske det inte låter så märkvärdigt men när man benämner det dagis i litteratur (och i dagstidningar) så tänder jag på alla cylindrar. Sakkunskap ska vara rätt och i Sverige idag finns det ingenting som heter dagis, det heter förskola och har så gjort i snart 20 år. 1998 kom den lagen och vår läroplan. Jag kan lova att det inte alls är samma typ av verksamhet som bedrivs - i alla fall inte på de flesta ställen.
Finns det då några böcker som lockar till andra yrken? Det finns det absolut, både böcker och även filmer. Jag hade gärna jobbat med arkeologi som Ruth i böckerna av Elly Griffiths (även om intresset kanske redan fanns innan jag läste de här böckerna). Över lag är det ofta yrken som har med historia och religion som lockar mig och det mycket tack vare litteraturen på olika sätt. Ett annat yrke som framför allt lockade mig när jag var lite yngre är advokat/åklagare. Detta kan jag tacka John Grisham för. 
Däremot kan jag inte säga att det finns något yrke där litteraturen har påverkat negativt. 

4 kommentarer:

 1. Det finns inte några böcker som påverkat min syn på något yrke negativt heller. Möjligtvis att vara obducent, fast det verkar mer intressant i böcker än i verkligheten. Tror det är väldigt hemsk i verkliga livet och jag skulle nog aldrig kunna koppla ifrån att det faktiskt är en död MÄNNISKA som man skär i!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, obducent verkar absolut inte vara något trevligt yrke. Jag hade i och för sig inte klarat av någon form av medicinskt yrke. Det är helt enkelt inte riktigt min grej...

   Radera
 2. Ja Santa Psyko ger en ganska speciell bild av förskolverksamhet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen speciell och det är ju inte riktigt så min vardag ser ut.

   Radera