2016-09-13

Top Ten Tuesday - Fantasyfavoriter


Favoriter, favoriter, favoriter... I veckans Top Ten Tuesday handlar det om favoriter inom egen vald genre. Inte helt lätt men jag ska försöka få till en lite trevlig lista till er här.

Top Ten ALL TIME Favorite Books Of X Genre 

Den här gången väljer jag fantasy och vi ska allt se vad jag kan få ihop för favoriter.

1. Solklart så måste Harry Potter-serien av J. K Rowling vara med här. Det går inte att ha en favoirtlista i fantasy utan att denna serien måste toppa den.

2. Lumatere Chronicles av Marlina Marchetta är en fantastisk fantasy-serie som börjar med Finnikin of the Rock. Finns också översatt till svenska av Gilla förlag för något år sedan.

3.För mig började fantasyläsandet med Katherine Kerr serie om De magiska landet Deverry. Första boken på svenska heter Silverdolken och tack vare den så har jag efter det läst många bra böcker i en bra serie även om den blev något utflippad runt bok tio.

4. Throne of Glass serien av Sarah J Maas har jag för visso inte läst färdigt ännu, men böckerna blir enbart bättre och bättre och jag älskar den.

5. Narnia får inte glömmas på den här listan. C,S Lewis har lyckats skiva om ett oförglömligt äventyr som i många år har hållit mig fängslad.

6. Även om jag kanske föredrar filmerna så är Härskarringen-triologin av J.R.R Tolkien helt klart värdig en plats på den här listan.

7. Böckerna om Shannara är många och jag har inte läst alla, men serien Shannara-triologin har jag i alla fall läst och älskat. Författaren heter Terry Brooks.

8. Eragon böckerna av Christopher Paolini tycker jag otroligt mycket om och har läst ett antal gånger. Det är ju en drake i huvudrollen så varför skulle jag inte älska den här boken.

9. Alla Percy Jackson böcker av Rick Riordan måste också få vara med. De är så roliga och så bra så de måste få vara med. Sen är det kanske inte high fantasy, men fantasy ändock.

10. Song of Ice and Fire av George R.R Martin Jag har inte läst alla böckerna än, men mer komplex fantasyvärld och karaktärsregister tror jag man får leta efter. Snart är det dags att plocka upp nästa bok. Jag tar dem lite i taget så att det ska räcka extra länge.

Några hedersomnämnanden där jag bara har läst en bok av författaren och inte riktigt är färdig med att uttala mig. Böckerna i sig är dock fenomenala...

 • Name of the Wind av Patrick Rothfuss
 • Mistborn av Brandon Sanderson
 • Half a King av Joe Abercrombie
 • Falling Kingdoms av Morgan Rhodes
 • Askfödd av Saaba Tahir

10 kommentarer:

 1. Jag valde också fantasy idag. Sagan om Ringen-trilogin fick vara med hos mig också. I Song of Ice and FIre har jag bara läst 1:a boken ännu. Kikar däremot på tv-serien. När det gäller Harry Potter så har jag bara sett filmerna. Vill dock läsa böckerna någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker absolut att du måste läsa Harry Potter-böckerna. De är helt enkelt bäst!

   Radera
 2. Harry Potter ja, det påminner mig om att jag ska fortsätta lyssna på serien inläst av Stephen Fry.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stephen Fry gör inläsningen av böckerna så bra. Jag har lyssnat ett antal gånger under åren och får inte nog.

   Radera
 3. JG har Finnickin of the Rock oläst i hyllan. Måste ta och läsa den ser jag. Jag borde också fortsätta i A Song of Ice and Fire.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker absolut att du ska läsa Finnikin of the Rock och sen även fortsättningen. Första boken i serien är jättebra men de blir nästan ännu bättre när du kommer till bok två och tre.

   Radera
 4. Förvånande nog så har jag läst hälften på din tio i topp :) Kan nog egentligen inte påstå att fantasy är min grej, det funkar i ungefär hälften av fallen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man. Personligen är ju fantasy precis min grej. Älskar det mesta med det.

   Radera
 5. Å, tack för massa tips! Ska nog läsa Finnikin snart då:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag absolut att du ska göra. Den är så bra och hela serien är fantastisk.

   Radera