2015-10-28

I read, I travel, I become - tag

Jag har blivit taggad av Liza på I regnet att göra hennes tag om att resa med hjälp av böcker. Ska bli spännande att göra så tack så mycket Liza.

1. Favoritvy i böcker?
Oj, vad svårt. Men jag tror att jag svarar Irländska gröna kullar eller Skotska heder. Eller förresten, vi räknar in hela de brittiska öarna i det för engelsk landsbygd läser jag också väldigt gärna om. Det är något som jag väldigt gärna läser om och återvänder till.


2. Favoritvärld i en bok/bokserie?
Jag måste svara Harry Potter här och Hogwarts framför allt. Men jag skulle faktiskt också kunna svara Sagan om ringen här. För den världen tilltalar också väldigt mycket.


3. Var läser du bäst: flygplan, bil, tåg, buss eller annat transportmedel?
Jag har ju en liten tendens att bli lätt åksjuk om jag läser när jag reser. Så bil och buss går definitivt bort. Tåg fungerar ibland - och framför allt har jag märkt att det då fungerar bättre om jag får läsa på mobilen eller plattan. Flygplan kan jag inte riktigt uttala mig om eftersom jag aldrig har provat att läsa på ett sådant. Men det tänker jag testa i januari och jag hoppas verkligen att det går bra för vi har en lång flygning framför oss. Jag hoppas och tror också att det ska fungerar bra på färga eftersom det ingår i den där resan vi ska göra.

4. Vad läser du helst för typ av böcker på resan?
Jag tror faktiskt att jag svarar deckare för de är oftast väldigt lättsmälta och kräver ingen större ansträngning från en mosig hjärna (vilket jag gärna får när jag reser i alla fall). Även humorböcker fungerar. Men egentligen tror jag mera att det beror på boken än på genren.

5. Fantastivärld eller verklighet?
8 gånger av 10 väljer jag fantastivärlden. Eftersom jag älskar fantasy så är det kanske inte så konstigt.6. Tidsresor: Föredrar du att läsa om dåtiden, nutiden eller framtiden?
Jag älskar att läsa om dåtiden men även nutiden fungerar. Däremot är jag inte jätteförtjust i att läsa om framtiden. Den vill jag på något sätt upptäcka själv.

7. Besöker du hellre bokhandelskedjor eller privata lokala bokhandlar när du är utanför din hemort?
Privata helt klart. I alla fall om jag befinner mig i Sverige på resa. Utomlands fungerar alla boklådor lika bra.

8. Land/stad/plats jag vill besöka p.g.a en bok?
Denna listan kan göras väldigt lång. Först på listan stor nog dock Rom och där kan vi tacka Änglar och demoner av Dan Brown. Sen har vi Prag och då tackar vi Laini Taylor och Mörkrets dotter. Sen kan vi ju nämna Paris, London, New York, Dublin, Egypten och många, många fler.


9. Bokkaraktär du skulle vilja ha med dig på resan?
Jag vet inte riktigt, men det beror nog lite på vilken typ av resa det skulle bli. Fast jag tror att jag nämner Stephanie Plum. Hon vet ju i alla fall hur man hittar till alla bra klädbutiker med stor rea och vet hur man shoppar utan att egentligen ha några pengar. Sen hittar hon alltid till bra fikaställen och så händer det så klart saker runt henne också. Det kunde bli spännande.

10. Nämn en stad/ett land/en plats där du skulle vilja att en bok skulle utspela sig?
Jag hade gärna läst en skönlitterär bok som utspelar sig i Karlskrona, kanske framför allt för att jag alltid är lite nyfiken på hur en icke infödd ser på min stad. Det hade varit spännande att liksom titta på utifrån vilket jag upplever att man skulle kunna göra genom att läsa en bok.


11. Rekommendera en bok där resande/utforskande av plats har stor roll?
Utvandrarna (eller egentligen hela serien) av Vilhelm Moberg. Jag älskar dessa böcker så otroligt mycket. Är nog snart dags för en omläsning. När jag nu har tid vill säga.

12. Om du fick välja en bok att resa jorden runt med och rekommendera människor att läsa, vilken skulle du välja. 
Alla känner väl redan till Harry Potter så jag tror att jag faktiskt hoppar det den här gången. Men jag tror jag skulle vilja rekommendera Muminpappans memoarer för alla. För det är en så fantastisk bok på alla sätt och vis och jag tror att den skulle tilltala ett brett utbud av människor.


13. Beskriv din drömresa/favoritresa med en bokomslag eller en boktitel.
Form Notting Hill till New York...actually av Ali McNamara. Jag hade ju väldigt gärna åk till både London och New York så jag tycker att denna titeln passar utmärkt.

From Notting Hill to New York... Actually (Actually #2)

14. Tagga tre personer
Alltid svårt att bara välja tre men mina tre får bli Vargnatts bokhylla, Nellons bokblogg och Bellas bokblogg.

4 kommentarer:

 1. Så roligt att du gjorde enkäten :) gillar svaret på sista frågan, 2 flugor i en smäll. En resa med Stephanie Plum skulle nog bli galet rolig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag va själv ganska så nöjd att jag kom på det sista svaret. Ibland så vill hjärnan samarbeta. Och Stephanie Plum tror jag blir ett utmärkt resesällskap.

   Radera
 2. Åh, Stephanie Plum är ju ett underbart val!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det också. Hon är ju så j*kla bäst så man kan nog inte ha tråkigt. Måste läsa nästa del i serien snart.

   Radera