2015-10-12

Tematrio - krig, flykt, exil

Tematriodax!!! Idag vill Lyran att vi:

Berätta om böcker som handlar om människor som upplever krig, flyr och lever i exil!

1. Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson kommer jag förmodligen inte vara ensam om att nämna och det med rätta. Helt klart en av årets allra bästa böcker. Den handlar om Miriam som egentligen inte heter så utan tar namnet för att dölja sin romska identitet i koncentrationslägren under andra världskriget. Så gripande, så bra, så hemsk... men också så aktuell.

2. Om vi fortsätter på temat romer så bör ju absolut en av förra årets bästa böcker nämnas nämligen Barfotadrottningen av Ildefonso Falcones. Nu befinner vi oss i Spanien på 1700-talet (?) vi får möta den unga föredetta slavinnan som kommer till Spanien från Västindien. Hon är absolut i exil från allt som hon tror sig veta och allt som hon kan. Det blir ingen lätt upplevelse för henne. De enda som tar emot henne är romerna som själva lever under förtryck och som blir jagade och i stort sett förbjudna att vara ju det de är. En mycket bra bok som jag inte vill skulle ta slut - detta trots dess omfång.

3. Jag är ju fräst fantasyläsare och även fantasy brukar ju ha en viss tendens att handla om människor i exil och människor som krigar för gott och ont. Så jag måste helt enkelt ha med en fantasytitel här.  Egentligen vill jag nämna Harry Potter och dödsrelikerna (ingen lista utan HP) men jag tänker inte göra det denna gången. Istället väljer jag Melina Marchettas Finnikin of the Rock (som jag visst har nämnt ett antal gånger tidigare den med). För det är verkligen en bok som handlar om människor i exil. Människor som tvingades fly när hela kungafamiljen mördades och där gränserna till deras land blev magiskt förseglade så att ingen kan ta sig varken in eller ut.
Fantasy är bra på det sättet. Den låter oss se lösningar på problem som i verkliga livet kan synas oöverstigliga. Den visar att allt är möjligt helt enkelt.

16 kommentarer:

 1. Barfotadrottningen är ju så bra, precis som alla Falcones böcker! Jag heter inte Miriam skulle jag vilja läsa vid något tillfälle (dvs när jag får lite tid över)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha - det är så konstigt egentligen att man ska få tid över till sina fritidssysselsättningar. Men så är det med bloggandet. :) Hoppas du hittar tid till Miriam för den är så bra.

   Radera
 2. Har inte läst någon av dem, men de låter mycket läsvärda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allihopa skull jag vilja räkna in bland mina favoritböcker och jag kan rekommendera dem om och om igen.

   Radera
 3. Barfotadrottning skulle jag vilja läsa.

  SvaraRadera
 4. Jag håller helt med om Majgull Axelsson! De andra två känner jag inte till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tre ganska olika böcker allihopa men väldigt, väldigt bra

   Radera
 5. Jag hade också med Axelsson. Kul med ett fantasy-tips, den hade jag inte hört talas om förut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kom ut på svenska tidigar i år (fantasyboken alltså) och då heter den Ett folk utan land (tror jag).

   Radera
 6. Jag har inte läst någon av dessa, men de låter ju intressanta alla tre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är de, väldigt bra på väldigt olika sätt.

   Radera
 7. Falcone får jag lägga till den berömda listan, förstår jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste själv läsa lite mer av Falcone. Jag har hittills bara läst denna boken men vill så gärna läsa Katedralen vid havet av honom också.

   Radera