2015-10-13

Tisdagsutmaning: Den perfekta döden

ofelia

Döden är det tunga ämne som berörs under denna veckan hos Kulturkollo och så givetvis i tisdagsutmaningen. Det där med döden är absolut inte ett favoritämne hos mig men stöter på det på en mängd olika sätt gör man ju ändå hela tiden.

Veckans tisdagsutmaning lyder: Berätta om den mest minnesvärda döden?
Välj ett dödsfall du stött på i fiktiv form som du minns alldeles särskilt väl och berätta varför.
Idag tänker jag faktiskt välja en fiktiv död i filmform istället för i bokform. Filmen är Borta med Vinden - ni vet den där klassikern med Vivien Leigh och Clarke Gable. Nu är det ju så att det är väldigt många som dör i den filmen, för den handlar ju trots allt bland annat om ett krig. Men anledningen till att det är den mest minnesvärda döden för mig är följande:
Jag är ca 10-12 år, ligger på tv-mattan en fredag och vi har filmmys i familjen. Bästa stället att titta på var helt klart just på mattan under bordet. I alla fall så har vi kommit till scenen där Scarlett och hennes familj tvingas fly. De sitter alla ihopträngda i en vagn dragen av en häst. Runt omkring dem dör människor på slagfältet som flugor ungefär. Men så dör hästen och min värld rasar samman fullständigt. Jag gråter och gråter och vi tvingas till och med stänga av filmen för att uppta den vid ett annat tillfället. Så en minnesvärd död är det allt. Sen om det var den mest tragiska död jag har upplevt kan man sätta en stort frågetecken kring. Nu i efterhand är det faktiskt egentligen mest roligt.6 kommentarer:

 1. Jag minns den där scenen och min syster grät som du. Det är ju så att döden påverkar dig på olika sätt hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det. Att vara väldigt trött och hästgalen gav helt klart massor av sympatier till en död häst. Skönt att det inte bara var jag då i alla fall.

   Radera
 2. Jag har verkligen försökt att tycka om både bok och film, men det går bara inte. Däremot har jag, fortfarande, väldigt svårt för när djur dör. Just den scenen minns jag dock inte, mina minnen från filmen består mest av konstiga färger på himlen och en otroligt irriterande och osympatisk kvinna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte säga att jag är överdrivet förtjust i filmen eller boken heller. Mycket beror nog just på det faktumet att Scarlett är allt annat än sympatisk som du säger. Jag riktigt avskydde henne.

   Radera
  2. Men åh, jag älskar Scarlett! Hon är min favorithjältinna. Eller anti-hjältinna kanske man ska kalla henne. (Hästen minns även jag men min reaktion var aldrig lika häftig som din ;)

   Radera
  3. Ja så kan det vara. Jag tycker definitivt att hon är för gnällig och bortskämd.

   Radera