2015-10-19

Tematrio: Priser och sån't

För någon vecka sedan kom det där tillkännagivandet om nobelpriset och idag var det tydligen August tur. Och ärligt talat så intresserar det mig precis lika lite som nobelpriset gör. Sorry alla där ute som tycker det är viktigt - för mig är det totalt ointressant.
Trots det har jag givetvis läst en hel del böcker som faktiskt har fått priser (dock inge en enda Augustvinnare) och det är det Lyran vill att vi ska skriva om idag. Alltså prisvinnande bra böcker.

Berätta om tre prisade böcker du läst eller har lust att läsa.

1. Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe eller Livet outgrundliga mysterier som det heter på svenska är skriven av Benjamin Alire Sáenz. Den har fått massor av priser och är värd precis varenda en av dem. Helt fantastisk bok om att hitta sig själv. Och har du mot förmodan inte läst den så tycker jag att du ska göra det för så bra är boken.

2. Jellicoe Road av Melina Marchetta är ytterligare en bok som jag tyckte så fantastiskt mycket om och som också har fått något sådant där tjusigt pris. Nu känns det som om det är ganska så länge sedan jag läste den och tyvärr har jag glömt en del av handlingen. Men känslan av boken finns fortfarande kvar där. Kanske ska man satsa på att läsa om den någon gång.

3. Himlakroppar av Eleanor Catton är en tegelsten till bok och dessutom ska man absolut vara beredd på att den tar lång tid att läsa. Men den är bra, och då framför allt när man har kommit en bit in i handlingen. Det som gör den så bra är nog framför allt för att den är så ny och udda. Jag har i alla fall aldrig läst något liknande tidigare.

16 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av böckerna i din trio men är väldigt nyfiken på Himlakroppar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är som sagt väldigt bra, men väldigt annorlunda.

   Radera
 2. Catton står i min hylla. oläst, ännu så länge. Livets outgrundliga mysterier blir jag nyfiken på och Jellicoe Road står redan på min långa TBR - lista

  SvaraRadera
  Svar
  1. Livets outgrundliga mysterier är helt klart en av de bästa böcker jag läst någonsin så det är kul att du blir nyfiken på den. Jag tycker absolut att du ska läsa den men givetvis de andra också.

   Radera
 3. Svar
  1. Vad bra att du blev nyfiken. Det är helt klart tre väldigt bra böcker.

   Radera
 4. "Hitta sig själv" låter inte helt lockande (får associationer till såna där självhjälpscoacher med doftljus), men med en så fantastisk titel blir jag ändå väldigt nyfiken på Saenz!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja - självhjälpsböcker är ju inte direkt en trevlig association, men jag lovar dig att det är inte alls vad boken handlar om. Den handlar om att växa upp och hitta sig själv. Fantastiskt bra och jag håller med dig om titeln. Även framsidan på den amerikanska utgåvan är att-dö-för.

   Radera
 5. Jellicoe Road har jag tänkt läsa någon gång, den står i alla fall i bokhyllan :)

  SvaraRadera
 6. Intressant trio! Kände inte till någon av dessa tidigare, tack för tips. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, då har du massor av nya bekantskaper att lära känna då. Riktigt bra böcker är det.

   Radera
 7. Har läst de två första från din trio, båda är väldigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det. Jag tycker att de är fantastiska...

   Radera